IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждането на долара предизвиква главоболие за останалия свят

Нарастващата доходност по американските ДЦК помага на американската валута да отбележи най-доброто си тримесечие от една година

07:33 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Costfoto/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Доларът се завърна, отмъщавайки си, и постави под заплаха сложната задача на световните централни банкери да свалят инфлацията, докато в същото време защитават крехкия икономически растеж, пише Wall Street Journal.

В понеделник валутата отбеляза най-високото си ниво за годината, с което ръстът ѝ от средата на юни достигна 6,6%. Доларовият индекс на WSJ миналата седмица приключи най-доброто си тримесечие от миналата есен, когато бе в средата на на повишение, случващо се веднъж на поколение. Някои валути от развиващи се пазари бяха ударени особено тежко, тъй като доларът поскъпна с 11% спрямо чилийското песо и с почти 8% спрямо унгарския форинт.

Силата на долара се дължи на растящата доходност по американските държавни ценни книжа (ДЦК). Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа удари 16-годишен връх във вторник от 4,794%. Инвеститорите са все по-убедени в устойчивостта на американската икономика – и че Федералният резерв вероятно ще запази разходите по заемите по-високи за по-дълго време, отколкото в обичаен бизнес цикъл.

Всяко голямо валутно движение генерира както победители, така и губещи. В САЩ силният долар е политически популярен и е до голяма степен добър за потребителите, тъй като задържа инфлацията ниска, запазвайки под контрол цените на вноса, и прави пътуванията в чужбина по-евтини.

За останалата част от света обаче завръщането на силния долар е до голяма степен нежелано развитие. В много страни лихвите са на най-високото си ниво от години или десетилетия, вече повишавайки риска от финансов стрес. Комбинацията от тези по-високи лихви, по-силна щатска валута и повишени цени на петрола означава по-нисък растеж по света и по-голяма финансова уязвимост.

Американските компании с голям задграничен бизнес като Apple също биват ударени, тъй като стойността на приходите им от чужбина спада, измерено в американска валута, а стоките им стават по-скъпи за чужденците.

„Силният долар остана повече от желаното. Започва отново да се превръща в проблем“, казва Крис Търнър, ръководител на валутната стратегия в ING.

Зелената валута засега е най-широко използваната валута в световната търговия и финанси, което означава, че колебанията ѝ влияят на много повече от американските суровини, например на пшеница или петрол, които обикновено се ценообразуват в долари. А правителствата, компаниите и домакинствата по света имат заеми за трилиони долари в американска валута. Когато стойността на долара се покачва, става по-скъпо за други да купуват вносни стоки или да изплащат дълговете си.

„Пазарите постоянно се опитват да отразят в цените розови сценарии, които се свързват с по-слаб долар, и продължават да се изненадват, че реалността не е толкова розова“, казва Морис Обстфелд, бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Силният долар „ще има негативно влияние върху развиващите се пазари. Ще има негативно влияние и за световната търговия“, казва той.

Засега поне вредите са по-малко разпространени в сравнение с миналата година, когато поскъпването на долара доведе до историческо разпродаване на активи на развиващите се пазари и помогна страни като Шри Ланка и Гана да изпаднат в пълномащабни икономически кризи.

През последните месеци валутите в Латинска Америка и Източна Европа са сериозно ударени. Централните банки в Бразилия, Полша и Унгария започнаха да намаляват основните си лихви, след като бяха похвалени за бързите си действия по затягане на паричната политика през 2021 г. - много преди Фед и други централни банки от развитите икономики. Сега те са принудени да направят пауза или да забавят плановете за намаляване на лихвите, за да предотвратят натиск върху валутите си.

По-силният долар се усеща широко на развиващите се пазари. Доклад, изготвен включително от Обстфелд миналата година, показва как шокът от остро поскъпване на долара води до дългогодишно слабо икономическо представяне в по-слабо развитите икономики. Потреблението, производството, инвестициите и държавните разходи се оказват под натиск заедно с местната валута.

„Това е двоен удар“, казва той. „Отдалечаваш се от целта си за растеж и в същото време се отдалечаваш от целта си за инфлацията“.

Някои световни централни банки се възползват от запасите си с чуждестранна валута, за да подкрепят собствената си. Други публично заплашват да направят същото.

Японският финансов министър Шуничи Сузуки в петък обеща да предприеме действия срещу острия спад на йената, която е близо до ниво от 150 йени за долар. Това е около равнището, което миналата година накара Японската централна банка да се намеси за пръв път на пазара, за да купи йени, от 24 години.

„Ще предприемем подходящи действия срещу прекомерни движения, без да изключваме никакви възможности“, каза Сузуки. „Имаме силно усещане за неотложност“.

Както Швейцария, така и Южна Корея продадоха от валутните си резерви, за да подсилят валутите си. Анализатори вярват, че Китай помага да се подкрепи юана, който поевтиня до 16-годишно дъно във вътрешната търговия през септември, карайки държавните банки да продават долари.

Инвеститорите до голяма степен очакваха зелената валута да отслабне тази година, докато Фед слага край на най-агресивната си кампания по увеличаване на основните лихви от 80-те години насам. И наистина, през първата половина на годината отслабналите валути като британската лира и еврото се възстановиха от жестоките спадове през 2022 г.

Тези повишения обаче се стопиха. Еврото, което стигна 1,10 долара през лятото, поевтиня обратно до 1,05 долара, докато икономиката на еврозоната стагнира, а опасенията за устойчивостта на дълга в крехките южни страни като Италия се появиха отново.

Много инвеститори се надяват, че десетилетната печеливша серия на долара, която го остави с поне 10% надценен според много оценки, е към своя край.

Един от факторите може да е отслабващият американски растеж. Американските потребители изчерпват спестяванията си от над 2 трлн. долара, останали от епохата на пандемията, и очакванията са възобновяването на плащанията по студентски заеми да свие още повече потреблението. Равнището на безработица, макар и все още близо до исторически ниски нива, се покачва.

Ръстът на САЩ вероятно ще се забави в съответствие с този на останалия свят през 2024 г., каза Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management. Скорошното покачване на долара е „последното ура преди значителен спад през следващата година“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още