IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете залагат, че цената на петрола скоро ще достигне 100 долара за барел

Комбинираната нетна дълга позиция на хедж фондовете в петрола сорт "Брент" и WTI нараства с 35% през двете седмици до 12 септември

21:30 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Хедж фондовете се насочват към пазара на петрол, като залагат, че цените скоро ще преминат 100 долара за барел. Това добавя тласък към ралито, предизвикано от намаляването на добивите и износа на Саудитска Арабия и Русия.

Рияд и Москва удължиха до края на декември действието на решението за съкращаването на добивите с 1 млн. барела на ден. Това тласна цените на суровия петрол нагоре, като бенчмаркът сорт „Брент“ се търгува на нов годишен връх от 95 долара тази седмица, пише FT.

Борсовите и регулаторните данни предполагат, че позиционирането на хедж фондовете е изострило близо 30-процентното покачване на цените на петрола от юни насам. Скокът на покупките на фючърсите върху сорта „Брент“ и американския WTI се ускорява през последните две седмици.

Последните данни показват, че комбинираната нетна дълга позиция на хедж фондовете в двата сорта петрол е скочила със 137 хил. договора, или 35 процента, до 18-месечен връх от 527 хил. договора през двете седмици до 12 септември. Тези числа са еквивалентни на повече от 500 млн. барела, или около петдневното глобално търсене.

Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank, коментира, че интересът на хедж фондовете към петрола се е възобновил, след като Саудитска Арабия съобщи за удължаването на ограниченията на производството по-рано този месец.

„Това беше спусъкът. Внезапно всички осъзнаха, че пазарът ще продължи да се покачва в краткосрочен план“, коментира Хансен.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия защити решението на страната да ограничи допълнително производството. Според него глобалното търсене на петрол може да намалее, ако световният икономически растеж се забави през следващите месеци.

Анализатори коментират, че позицията на принц Абдулазиз бин Салман може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество: повишаващите се цени рискуват да усложнят стратегиите на централните банки за излизане от кризата с инфлацията и да се стигне до обрат в търсенето.

Някои инвеститори държат част от парите си настрана и са предпазливи заради признаците на макроикономически стрес в Китай и потенциален период на стагфлация в Европа. Дъг Кинг, главен инвестиционен директор в RCMA Asset Management, казва, че не е убеден, че петролът ще поскъпне чак толкова много, тъй като силата на пазара се движи от ограничението на предлагането на ОПЕК+, а не от някакво силно търсене.

„По мое мнение се приближаваме към горния край на това движение, тъй като ако надхвърлим 100 долара за барел, подозирам, че ще видим изтичането на още барели от пазара“, коментира той.

Други инвеститори използват пазара на опции, за да хеджират срещу цените, ако преминат 100 долара за барел преди края на годината. Към петък фондовете са закупили около 37 хил. кол опции в WTI, изтичащи през декември, на страйк цена от 115 долара, според Чарли МакЕлигот, стратег за капиталови деривати в Nomura.

Той предупреждава, че ситуацията може да привлече още спекулативни купувачи.

„Походът към цена от 100 долара за барел петрол изглежда безмилостен, казва Ехсан Хоман, ръководител на отдела за проучвания за суровини в MUFG Bank. Според него обаче по-важният въпрос е колко дълго ще се задържи това ниво.

Райън Фицморис, главен търговец на индекси в брокера Marex, казва, че пазарът на петрол в момента се движи по инерция. Спот цените на петрола са значително над тези за доставка по-късно през годината. Фондовете концентрират сделките си в текущия месец, докато производителите продават по договори за по-късна доставка, за да заключат по-високи цени за бъдещо производство.

По-високите цени на петрола вече засягат по-широките фондови пазари. Индексът US Airlines на Dow Jones се понижава с 24% от 11 юли, като Delta Air Lines и American намалиха прогнозите си за печалбите за третото тримесечие поради нарастващите цени на горивата.

Индексът S&P 500 Energy обаче нараства с 11% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още