IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът ще остане силен до края на годината, но ще отслабне през 2024 г.

Перспективите пред еврото се подобряват през следващата година след вялото му представяне от началото на 2023 г.

08:50 | 07.09.23 г. 3
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Повечето големи валути трудно ще преодолеят силата на долара до края на годината, сочи допитване на Ройтерс сред форекс стратези.

Подкрепен от силната икономика и растящата доходност по американските държавни ценни книжа, една от най-високите сред развитите икономики, доларът остава устойчив спрямо повечето големи валути въпреки краткотрайните прояви на слабост.

Доларът, който е смятан за валута убежище, достигна шестмесечен връх, след като притесненията заради Китай и растежа на световната икономика натежаха върху апетита към риск и очакванията, че Федералният резерв в САЩ ще задържи лихвите високи за по-дълго време. Зелената валута възстанови почти изцяло загубите си от средата на годината и сега постига ръст от над 1% от началото на 2023 г.

Силното представяне води до преразглеждане на отдавнашните очаквания за по-слаб долар в краткосрочен и средносрочен план.

81% от анализаторите, или 43 от 53, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че рискът за перспективите пред долара според тях нараства, показва допитването на Ройтерс между 1 и 6 септември.

„Смятаме, че силата на долара ще се задържи още и ще устои през следващите три месеца“, коментира Джейн Фоли, ръководител на форекс стратегиите в Rabobank.

Но има очаквания, че доларът леко ще отслабне спрямо повечето големи валути след година, показва средна прогноза на около 70 валутни стратези. Това вероятно ще се случи догодина с очакваното първо понижаване на лихвите от Федералния резерв.

„В следващите шест до девет месеца очакваме Фед да започне да понижава лихвите и тъкмо на този етап според нас доларът отново ще отслабне“, коментира Лий Хардман, старши валутен анализатор в MUFG.

Еврото, което не успява да постигне значителен напредък заради влошаващите се перспективи пред растежа, е нагоре само с 0,13% от началото на годината. Според прогнозите то ще се търгува с ръст от 1,7% до 1,09 долара след три месеца. Прогнозата е почти непроменена спрямо допитването през август.

Според прогнозите на анализаторите еврото ще поскъпне с 2,7% до 1,10 долара и с 4,6% до 1,12 долара съответно през следващите шест и 12 месеца.

Японската йена, която вече е надолу с 11% за годината спрямо долара, се търгува на ниво от 147 йени за долар в сряда. Очакванията са, че тя ще се възстанови от всичките си загуби през тази година и ще се разменя за 132 йени за долар през идните 12 месеца.

Паундът, който вече е нагоре с 3,5% през 2023 г., се очаква да добави още 3% към стойността си до 1,29 долара след година.

Други азиатски валути вероятно ще изпитат значителни затруднения да възстановят загубите си за годината, показва допитването. Почти всички в най-добрия случай ще останат в сегашния си диапазон или ще се търгуват с лек ръст спрямо долара през идните месеци, считат експертите.

В Латинска Америка бразилският реал и мексиканското песо, които са нагоре със съответно 6% и 12% спрямо долара, се очаква да отбележат само лек спад до края на годината.

Но аржентинското песо, което е надолу с 50% за годината, може би се насочва към ново голямо обезценяване и ще загуби още 17% до края на ноември, сочи допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ever
преди 7 месеца
До: zelka007Какво общо има рублата и юанът с търговията на долар и евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: Ever ... близо сме до зоната на рублата , тя ще ни повлияе положително , те там нали с юана ще правят нова супер-галагтическа валюта ... един вид ще намажем от прашеца , който префърча от съседният двор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Ever
преди 7 месеца
Еврото щяло да поскъпне спрямо долара на базата на какво?Икономика след иконимка в Еврозоната изпада в рецесия, коригират се надолу прогнозите за ръстове през следващите години, но еврото щяло да става все по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още