IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се готви за рекордно дълга серия на понижения спрямо долара

Единната валута се разменя срещу 1,0562 долара минути след 13:30 ч. българско време

14:24 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Еврото е напът да отбележи рекордна 12-а поред седмица на понижения спрямо долара, освен ако данните за заетостта в САЩ – които се очакват по-късно през деня – не потиснат стойността на американските пари.

Единната валута се разменя срещу 1,0562 долара минути след 13:30 ч. българско време, което е малко над дъното от четвъртък от 1,0448 долара. Въпреки това валутата се готви да запише седмичен спад от 0,2%. Така серията на понижения ще е най-продължителната от пускането на валутата през 1999 г., съобщава Ройтерс.

Движението в двойката евро-долар се води предимно от американските пари и доларовия индекс, който проследява представянето им спрямо кошница конкурентни валути. Измерителят в момента е напът да запише 12-а седмица на ръстове. Последният път, когато имаше такова представяне, бе през 2014 г.

Силата на долара в последно време е подкрепена от разпродажбите при американските държавни облигации, които изпратиха доходността до многогодишни върхове.

Това се дължи на комбинация от оттеглянето на мениджъри на активи с дълги позиции по държавни ценни книжа, растящите цени на петрола, приемането от инвеститорите, че централните банки ще запазят за по-дълго лихвите високи и др.

„Паузата при разпродажбите на облигации дава известно пространство за възстановяване за повечето валути спрямо долара. Днешните данни за заетостта в САЩ обаче са голямото събитие на седмицата и силни резултати може лесно да върнат пазарите обратно в меча посока и да подновят агресивното купуване на долари“, коментира Франческо Песоле, валутен стратег на ING.

Британският паунд, който достигна 6-месечно дъно по-рано през седмицата, преди да се възстанови, се разменя срещу 1,2212 долара минути преди 14 ч. Японската йена пък се търгува на цена от 149,04 йени за долар.

Рязката промяна в стойността на японската валута до 147,30 йени за долар зароди спекулациите, че японските власти може да са се намесили на валутния пазар, въпреки че данни от Японската централна банка не показват такова нещо.

В същото време швейцарският франк поевтинява спрямо долара до 1,0963 франка за долар, въпреки че е напът да завърши седмицата с лек ръст в стойността. Това е и единствената валута на страна от Г-10 – с изключение на йената – която се готви да завърши седмицата с повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още