IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният щатски долар натежава върху цената на петрола*

Инвеститорите се фокусираха и върху смесените сигнали за предлагането преди срещата на ОПЕК+

08:25 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават по време на ранната азиатска търговия във вторник, след като достигнаха триседмични дъна по време на предходната сесия, на фона на силния щатски долар повишаващата се доходност по американските облигации и смесените сигнали за предлагането пише Bloomberg.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 88 цента, или 0,97%, до 89,93 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate crude (WTI) се понижава с 65 цента, или 0,73%, до 88,17 долара за барел.

„Цената на Брента се понижи до около 90 долара за барел, тъй като повишаващата се доходност по американските ДЦК и по-силният долар, повлияха на пазарните настроения“, коментираха анализатори на ANZ в клиентска бележка.

„Въпреки че предлагането остава затегнато, по-високите лихви означават по-скъпо съхранение на запасите. Това, от своя страна, би могло да доведе до допълнително изчерпване на петролните запаси, като същевременно увеличи наличността на спот пазара“, се казва още.

По-рано в понеделник щатският долар поскъпна до 10-месечен връх спрямо кошница от други основни валути, след като правителството на САЩ избегна частично спиране, а икономическите данни засилиха очакванията, че Федералният резерв ще остави лихвите по-високи за по-дълго време, което може да забави икономическия растеж.

По-високите лихви, а също и по-силният долар, правят петрола по-скъп за притежателите на други валути, което би могло да намали търсенето на петрол.

Съобщението на министъра на енергетиката на Турция, че от тази седмица страната ще започне отново да използва тръбопровод от Ирак, който спря да работи преди 6 месеца, допълнително натежа върху цените.

„На теория, съгласно условията на сделката ОПЕК+, производството (извън Съвета за сътрудничество в Персийския залив) трябва да остане на същото ниво и през четвъртото тримесечие. Въпреки това, спазването на изискванията от страна на Ирак в миналото е било непостоянно и би трябвало да се очаква, че нивата на износа ще се повишат, ако приемем, че тръбопроводът е възобновил работата си по план“, коментираха анализатори от BMI Research в клиентски доклад.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други съюзници, се очаква да запази политиката си за добива непроменена, когато се срещне в сряда , като по този начин предлагането ще остане затегнато.

Анализатори на BMI Research заявиха, че „като се има предвид факта, че икономиката в световен мащаб се забавя, ОПЕК+ вероятно ще иска да запази сегашните си съкращения, като същевременно посочи какви биха могли да бъдат допълнителните съкращения, ако пазарните условия го изискват“.

*Цените са актуални към 8:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още