IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли еврото към паритет с долара?

Разликите в лихвите и икономическите перспективи ще оказват натиск върху единната валута, особено спрямо йената и долара

20:12 | 15.09.23 г.
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Еврото беше позиционирано за отслабване на пазарите и преди решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвите за десети пореден път. С приемането на това решение ЕЦБ утвърди пътя на единната валута.

Хедж фондовете и спекулантите на пазарите все още са заели повече дълги позиции към еврото, но разликите в лихвите и икономическите перспективи ще оказват натиск върху валутата, особено спрямо йената и долара. Отделно икономическите перспективи пред еврозоната са мрачни в сравнение със САЩ, пише Ройтерс.

Дали еврото ще достигне паритет с долара на този фон? Разликата в обменните курсове на двете валути е само 6% - значително, но не и непреодолимо разстояние.

Анализаторите на HSBC прогнозират, че курсът на еврото ще отслабне до 1,02 долара до средата на следващата година.

От гледна точка на пазарното позициониране възможностите за по-голям спад на еврото също са убедителни.

Последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси показват, че фондовете са намалили нетната си дълга позиция в евро до седеммесечно дъно от 136 000 договора, но това все още е значителен залог в размер на 18 млрд. долара, че еврото ще поскъпне.

Този залог е голям по исторически стандарти и като се има предвид намаляващата привлекателност на курса на еврото спрямо конкурентните му валути, вероятно е да бъде намален през следващите седмици.

Продажбите на евро също така няма да се концентрират само спрямо долара. Само преди няколко седмици еврото достигна 15-годишен връх спрямо йената до ниво от 160 йени за 1 евро. Така единната валута увеличи печалбите си спрямо японската валута от март до 15%.

Фондовете и спекулантите държат незначителна нетна къса позиция в йени на стойност около 8,2 млрд. долара. Сравнено с позицията на еврото не е трудно да се предвиди потенциално стесняване на пропастта през следващите седмици и месеци.

Особено предвид контрастиращите перспективи за паричната политика - точно когато ЕЦБ сигнализира за края на стремежа си към затягане, централната банка на Япония набира обороти. Анализаторите на Deutsche Bank очакват Bank of Japan да прекрати политиката си за „контрол на кривата на доходност“ през октомври, а не през април 2024 г.

През януари се очаква и поставянето на край на отрицателния лихвен процент в Япония - почти цяла година по-рано от заложеното.

Накратко, еврото може да падне повече спрямо йената, отколкото спрямо долара.

Икономическите сигнали от двете страни на Атлантическия океан са показателни. Продажбите на дребно в САЩ разбиха очакванията и инфлацията на производствените цени беше по-висока от прогнозираната, докато ЕЦБ намали перспективата си за растеж до 0,7% тази година и 1% през следващата.

Никой не знае какво крие бъдещето - най-малко икономистите - но докато икономиката на САЩ флиртува с възможно „меко приземяване“, еврозоната флиртува с възможна рецесия. Индексът на икономическите изненади на Citi в САЩ е положителен от май, а индексът на еврозоната е на отрицателна територия от май.

Наистина, като се изключат пандемичните изкривявания от началото на 2020 г., изненадващите дъна на индекса на еврозоната от юли са наравно с нивата, наблюдавани последно в разгара на Голямата финансова криза.

Каква част от това вече е в обменния курс на еврото, остава да видим, но няма нищо очевидно, което да предполага, че курсът на долара и предимството на доходността ще спаднат скоро.

Трейдърите на лихвените проценти в еврозоната смятат, че ЕЦБ е приключила с повишаването на лихвите. Те залагат, че през следващата година лихвите ще започнат да намаляват. Същевременно американските трейдъри все още не са сигурни дали Федералният резерв е напът да приключи с вдигането на лихвите и напоследък намаляват залозите за спад на лихвите от 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още