IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери на ЕЦБ са единодушни - повишенията на лихвите може би са достатъчни

Според тях добре координираната политика и запазването на по-високите лихви ще върнат инфлацията към целта

13:39 | 15.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поддържането на лихвите на ниво от 4% за по-дълго време може да е достатъчно, за да се овладее инфлацията, казаха двама служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) ден след като разходите по заемите бяха повишени. Соред икономистите и пазарните участници – за последен път, пише Bloomberg.

„Вярваме, че с последното повишение на лихвите, ако те останат на текущото равнище за известно врене, това може да е достатъчно, за да се върне инфлацията към целта от 2%“, каза заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос пред испанското радио „Cope" в петък.

Гуверньорът на Естонската централна банка Мадис Мюлер беше още по-категоричен.

Централните банкери „дадоха ясно да се разбере, че, доколкото ни е известно, през следващите месеци не се очаква лихвите да бъдат повишени допълнително“, заяви той в блог публикация.

Коментарите на останалите централни банкери са много по-категорични от тези на гуверньора Кристин Лагард от четвъртък, след като централната банка повиши лихвите за десети пореден път. „Не можем да потвърдим“, че лихвите са достигнали своя връх, заяви тя, макар и да призна, че сега фокусът вероятно ще се измести върху това колко дълго време ще останат на такива рестриктивни нива.

Според Лагард  „стабилно мнозинство“ от представители на ЕЦБ е подкрепило решението от тази седмица, като все пак призна, че е имало и такива, които са предпочитали да се направи пауза този път. Въпреки че все по-често се чуваха предложения лихвите да бъдат оставени без промяна заради влошаващите се икономически перспективи за еврозоната, нивото на инфлацията от 5,3% все още е над два пъти по-високо от целта на регулатора.

Други централни банкери като шефът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, заявиха, че фискалната и паричната политика трябва да бъдат по-добре координирани в еврозоната, като е нужна по-голяма отговорност по отношение на държавните разходи, за да се избегне стимулирането на инфлацията.

Той каза още, че преговорите за нови фискални правила в Европейския съюз са възможност за такова регулиране и трябва да има „задължителни граници“ за годишните усилия за консолидиране на публичните финанси.

Според Вилроа има някои оптимистични признаци за забавяне на инфлацията, но тя все още остава „твърде силна“. Той отказа да коментира директно решението на ЕЦБ от четвъртък да удължи своя рекорден цикъл от лихвени повишения с десето поредно такова.

„Паричната политика е най-важното средство за защита и основното лекарство срещу ускорената инфлация“, каза Вилроа в реч на конференцията Eurofi в Сантяго де Компостела, Испания. „Нашата обща борба срещу инфлацията обаче изисква по-добре премерена комбинация от политики“, каза той.

Министърът на икономиката на Испания Надя Калвиньо също направи първите си коментари на конференцията в Сантяго де Компостела, Испания.

„Със сигурност ще обърнем голямо внимание на обясненията на ЕЦБ във връзка с решението им от четвъртък, което очевидно, и предполагам, че те го ще потвърдят, вероятно е последното в този безпрецедентен цикъл на бързо повишаване на лихвите, който наблюдавахме последните 12 месеца“, каза тя пред репортери в на срещата, на която Калвино е домакин и присъстват шефовете на финансовите институции в Европейския съюз и гуверньорите на централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 месеца
При запазване на държавната грешка да няма финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на официална валута, при всякакви лихви възникват щети и кризи. При сравнително по-ниска основна лихва е със забавяне началото на кризи, ала е с по-големи щети.При осъществяване на финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на официална валута е възможна благодатна лихвена политика за подсигурено устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 месеца
В САЩ вдигат лихвата и еврото вече загуби 10% от стойността си спрямо долара.САЩ буквално засмукват световния капитал.Китай вече усеща, че отива към фалит.Ако вдигне лихвите ... фалит, ако не ги вдигне бягство на капитали и пак фалит.ЕС ни очаква нещо подобно.Това е краят на социалната държава ... мантрата на крадците от Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 месеца
Хахаха Еурибор през 2009/10 беше към 4,75%, при три пъти по-малко напечатани парш.Очаквам още качване на лихвите поне до 6%, като до края на 2023 ще е поне 5%.Всички банки в свита вигат лихви по кредити и депозити, само в БГ ... НЕ.Правят си тънката сметка да покрият загуби с безумно високи такси.Само че, фирмите започнаха да изнасят пари от БГ банки в такива от ЕС с лихва по депозит от 3%.Очаквайте шоково вдигане на лихвите и разгром на пазара за НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
6000
преди 7 месеца
До: nkavrakov1982А пък ти го подозираш от има няма 7 години --- 4% е исторически погледнато ниска лихва и предстои пропадане на еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Повечето хора не подозират че вдигането на лихвите е само епизод 1.В епизод 2 действието се развива така-Лихвите биват оставени на високи нива ,за да може да ударят стабилно инфлацията през заетостта,инвестициите,кредитите ,имотните пазари и т.н.,отделно ликвидността продължава да се издърпва от икономиката и на финала когато вече счупят достатъчно добре всичко ,филма приключва ,За справка вижте Китай ,там за да сринат добре всичко вдигаха,ограничаваха ,и сега и да подпомагат фалитите не спират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още