IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: България все още стои доста добре макроикономически

Дебатите за Бюджет 2024 трябва да започнат навреме с яснота как ще разходват държавните средства, коментира финансовият анализатор

21:51 | 30.10.23 г.
Преслав Райков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Преслав Райков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Трябва да бъдем реалисти. България все още стои доста добре макроикономически. Това е факт. Задлъжнялостта на страната е в много резонни граници. Обслужването на държавния дълг е брилянтно", заяви в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

"Въпросът е, че с оглед на визията за все по-покачващи се и задържащи се на по-високи нива лихви може би в следващите няколко години ще имаме проблеми, ако не започнем да събираме повече пари в нашия бюджет – да оптимизираме процеси, да привличаме нови производства, да създаваме повече стойност, защото само с преразпределяне не се случват нещата", коментира той.

Според Райков „хубава перспектива“ е това, че Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива. Той напомни, че страната ни ще може да се възползва от него. „Рейтингът ни стоеше доста стабилно през последните пет години на международните пазари и се финансираше на доста добри нива“, посочи финансовият анализатор.

Преслав Райков се надява проблемите с държавния бюджет да не влошат добрата перспектива и на България да не се гледа с едно на ум, когато инвеститори с по-дългосрочна визия в производство оглеждат къде да локират капиталите си.

"Рискът за влошаване беше съществен през последните 12-15 месеца с оглед на това, че разширявахме постоянно бюджетните си дефицити. Дупката между приходи и разходи нарастваше все повече – нещо доста притеснително и доста международни играчи го следяха“, отбеляза анализаторът. Той се надява дебатите за Бюджет 2024 да започнат навреме, за да няма волатилност и незнание за това как ще разходваме държавните средства, защото сигналите от тях ще създадат несигурност във външните играчи.

Ще изпадне ли Европа в рецесия през 2024 година? Ще се преборят ли централните банкери "абсолютно и тотално" с инфлацията? Ще успеят ли моделите на централните банкери да регулират системите на финансовия пазар? Ще продължи ли глобалният капитал да е съсредоточен в конвенционалните финансови и банкови институции? Какво се очаква от срещата на Фед в сряда?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още