IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетите няма да отворят врати на 20 май, възможно е новата учебна година да не започне

Протестът не е само за заплати, а срещу потъпкването на образованието и науката, се казва в позиция на Съвета на ректорите

21:42 | 17.05.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите, ръководителите на 44 висши училища и университети обявихме 20-ти май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати. През последните няколко дни фокусът на вниманието на българското общество е привлечен върху абсурдната ситуация, в която е оставена да функционира системата на висшето образование, която ние, ректорите, сме призвани да управляваме, се казва в позиция на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България от днес. 

В нея се отбелязва, че ректорите като работодатели следва да се грижат за условията, в които се обучават младите хора на България. Във висшите училища се създава научна продукция, която съответства на световните стандарти. Академичната общност дава тон и пример на обществото с влиянието, което оказва. В същото време от изявленията на всички държавници, разбираме че държавата е абдикирала от задължението си да осигури финансирането на тази система. 

Конституцията обявява науката, образованието и културата за национални ценности, но през последните четири години делът от брутния вътрешен продукт, заделян за висшето образование и наука намалява прогресивно до степен, в която застрашава от фалити висшите училища, пише в позицията. 

Държавата въвежда правила и механизми за увеличаване на трудовите възнаграждения на академичния състав. Но се оказва, че в бюджета, средства за това не са осигурени. Тези факти са симптоматични за хаоса, в който висшите училища работят, посочват от Съвета на ректорите.

За нас е важно за българското общество да стане ясно, че висшите училища не протестират единствено за средства за трудови възнаграждения, а за спазване на Закона за висше образование. Държавата нарушава собствените си правила. Изпълнителната власт не желае да изпълни решенията на законодателната власт, заявяват от Съвета на ректорите. 

Ако някой се опитва да представи нашия протест като такъв само за заплатите ни, той дълбоко не разбира същността му и мотивацията ни. Това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката, допълват те. Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение.  

Разглеждаме обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин, се посочва в документа. 

Това далеч не изчерпва нашите искания - новите разпоредби на Закона за висшето образование фиксират минималните и средните трудови възнаграждения на преподавателите към средната брутна трудова заплата за страната. Ние съзнаваме, че при необезпечеността им в Закона за държавния бюджет е необходима неговата промяна, която може да стане само от действащо Народно събрание, се казва в позицията. 

В нея се съобщава, че незабавно след конституирането на новото Народно събрание, формирано след изборите на 9-ти юни, ректорите ще изискат среща с всички представени в него партии за приемане на подобно решение, което да синхронизира Закона за бюджета с разпоредбите на ЗВО. 

При неизпълнение на исканията заявяваме, че ще ги отстояваме чрез стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година в българските университети, става ясно още от съобщението.

С оглед изложеното, на 20-ти май българските висши училища ще затворят врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер, се казва в позицията от Съвета на ректорите. 

Тази вечер след среща с представители на синдикатите служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че е постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер, цитиран от БТА. 

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лева, за които ви съобщихме онзи ден. Казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лв., каза още премиерът. 

Главчев посочи, че средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи. 

На въпрос за разпространена позиция от Съвета на ректорите Главчев посочи, че всички техни искания към момента са изпълнени. Не говоря от тяхно име, подчерта служебният премиер. 

На брифинга Валери Апостолов от синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“ обяви, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като „първата стъпка е изпълнена". Представителите на синдикатите подчертаха, че въпреки това протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още