IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Клинтън: България изпреварва много държави по представителство на жените на ключови позиции

Бившата първа дама на САЩ е на посещение у нас

16:35 | 18.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън, цитирана от БНР. Тя е на посещение в столицата във връзка със специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. Сред гостите в българската столица бе и президентът на Косово Вьоса Османи, както и съпругата на бившия премиер на Великобритания - Шери. 

"За мен е удоволствие да бъда отново в София", заяви Клинтън в откриващите си думи на срещата. Бившата първа дама, която посещава страната ни за трети път, подчерта ролята на форума за подкрепата на млади жени по целия свят да получат образование и по думите ѝ "да последват мечтите си, които заедно с таланта и трудолюбието им да ги отведат далече".

"Правата на жените и момичетата е недовършеното дело на 21 век.  Ако премахнем всички бариери пред пълноправното участие на жените в икономиката по целия свят, това ще доведе до драстично увеличаване на Брутния вътрешен продукт на всяка една страна, както и в световен мащаб".

Жените по света получават средно с 24% по-ниски заплати от мъжете за една и съща работна позиция, заяви Клинтън и акцентира върху изключително слабото женско представителство на висши ръководни позиции в корпоративния сектор.

България обаче бе дадена от 67-ият държавен секретар на Съединените щати като добър пример.

"Изключително подходящо е, че водим тази дискусия тук в България, защото като страна от Европа, държава от Европейския съюз, вие превъзхождате доста от страните по света по представителство на жените в парламентите и на корпоративни позиции", заяви Клинтън.

Президентът на Косово Вьоса Османи сподели своя опит като жена на висока политическа позиция. В условия на силно патриархално общество с високо доверие към политиците и нисък рейтинг на съдебните институции и с над 50% население на възраст под 25 години, Османи очерта като основни предизвикателства онлайн тормоза срещу жените, домашното насилие и изнасилванията. 

"Без значение колко пъти променяш законите - силно обезкуражаващо е за жените да знаят, че нямат никаква подкрепа и защита на техните права от съдебната система. Дори политиците да се провалят, защото ние идваме и си отиваме - това, което остава, трябва да е истински функционираща и силна съдебна система, която да защитава гражданите без значение от техния пол".

Срещата в София на Глобалната инициатива на Клинтън е част серия от събития за създаване на нови партньорства преди Годишната среща в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 седмици
"Бившата първа дама на САЩ е на посещение у нас": Свършиха номерата с пурите, пак замириса на избори,и тази кукундрела пак изпълзя. Аман от нея бе! АМАН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 4 седмици
"Жените по света получават средно с 24% по-ниски заплати от мъжете за една и съща работна позиция" ДАЙТЕ ЕДИН-ЕДИНСТВЕН, ЕДНИЧЪК ПРИМЕР ЗА ТОВА??? Едно едничко работно място, където това се случва? Само го кажете с две думи бе, ние ще си го проверим??? АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ, МАНИПУЛИРАТЕ, ДА НЕ СИ ИЗМИСЛЯТЕ ПАК БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!???????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
wart
преди 4 седмици
Тая проклета долна усойница само тя липсваше .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Alex Silver
преди 4 седмици
Тъй, тъй, квоти за жените, за педковците, за карлуковците, за бесовците. Само за разумни, интелигентни и можещи държавници квоти няма. Всичко е отрицателен подбор и ТАЯ точно на това се радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още