IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата психологическа бариера пред петрола е 50 долара за барел

Спадът на физическия пазар, който изпреварва фючърсния, показва, че отстъплението все още не е приключило

09:55 | 12.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Следващата психологическа бариера пред петрола е 50 долара за барел

На фона на поевтиняващият петрол, който отстъпи под 60 долара за барел в четвъртък, натискът на пазарите може да се прехвърли върху фондовия пазар, пише CNBC.

Цената на януарските фючърси върху West Texas Intermediate спада с 0,92 на сто до 59,40 долара за барел по време на късната сесия в Азия в петък. По този начин цената на актива отстъпи под ключовата граница от 60 долара за барел за първи път от 2009 г.

"Петролът стресна доста хора", казва Даниел Грийнхаус, главен глобален стратег в BTIG. "Пазарът просто няма опит. С оглед на цялото състояние в енергетиката и срутването на цените на петрола, кой ще се намеси и ще е купувач в момента? Отговорът е никой", отбеляза той.

"Продажбите явно се ускоряват още и наистина изглежда, че няма никакви бичи новини на хоризонта", посочи пък Андрю Липоу, президент на Lipow Associates. "Следващата голяма цел от гледна точка на психологическата подкрепа сега е 50 долара", изтъкна той.

Изгледите "черното злато" да достигне стойност от 50 долара за барел са наистина големи. По думите на Том Клоза, основател и анализатор в Oil Price Information Service, цената може да достигне 7-годишно дъно в следващите около 30 дни. След това обаче вероятността ОПЕК да реагира е голяма. През ноември картелът запази производството си непроменено в опит да задържи пазарен дял.

"Петролът всъщност е много по-слаб, отколкото фючърсните пазари показват. Това се отнася и за суровия петрол, и за бензина. Изглежда има отчаяние сред инвеститорите", каза Клоза. "Канадският суров петрол, произвеждан в нефтени пясъци, се котира около 30 и няколко долара. Ако разглеждаме тежкия петрол Western Canadian Select, той е на цена 41-42 долара за барел. Bakken пък е около 54 долара", отбеляза той.

"Цените на реалния физически пазар спаднаха с дори повече от фючърсния пазар. Това е красноречив знак, че отстъплението все още не е приключило. Това не е процес на достигане на дъното. Движенията на физическия пазар просто изпреварват тези на фючърсния", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Обяснихме и вида LENR на Роси с движение на основни и НЕосновни токоносители в кристалната решетка на метала. Ясно е, защо не се наблюдава бета и алфа лъчение а за гамата...е, останаха и неизвестни. Нищо чудно и да не е чак такава /а маалко по-мъничка/ шашмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
На 20 долара ще се спре и дори ще слезе малко под тях. Рокфелер успяха да продадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
На Роси реактора вече могат да го правят и други хора, когато китайците го пипнат с петрола е свършено и не се знае дали вече не са. Продават петрол арабите като за последно с никакъв шистов газ не се борят, петрола си е петрол а петролната ера е към края си.Швейцарците се мъчат да го сложат на автомобили реактора - едно зареждане 30к.км. Просто живота се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Що ги били ручали жабетата? Ами да ги ручат, бе. А когато спекулираха и /по този начин/ грабеха от целия свят ние, дето плащаме зверски скъпи сметки за стока с /явно/ далеч по-ниска себестойност, ние не ручахме ли?Да им е сладко на мазните тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още