IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава златните си резерви за осми пореден месец

Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада, коментира икономист

12:47 | 20.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия увеличава златните си резерви за осми пореден месец

Русия, която е пета в света по размер на златните резерви, увеличава своите запаси за осми пореден месец, въпреки че трябваше да използва международните си резерви, за да защити рублата, пише Bloomberg.

Към 1 декември златните резерви на страната се повишават до 38,2 млн. унции от 37,6 млн. унции, колкото бяха преди месец, сочат последните данни на Руската централна банка (РЦБ). Стойността им в доларово изражение намалява с 85 млн. долара. Общите запаси се свиват с 9,7 млрд. долара през ноември до 418,9 млрд. долара. Това е най-ниското им ниво от 2009 г. насам.

„Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада“, обяснява главният икономист на BCS Financial Group Владимир Тихомиров. „Редица централни банки купуват злато, след като цената му спадна.“

РЦБ се възползва от по-ниските цени на благородния метал, за да повиши златните си резерви, след като използва голяма част от общите запаси с цел ограничаване спада на рублата преди валутната криза да ескалира през месеца. Спешното покачване на лихвите през седмицата не успя да спре падението на рублата. Това разпали спекулациите, че РЦБ ще започне да разпродава злато, за да подкрепи валутата на фона на западните санкции.

През ноември златото поевтиня с 0,5%, достигайки 4-годишно дъно на 7 ноември. Ценният метал съставлява около 10% от общите резерви на Русия, показват данни на Световния съвет по златото. Това е по-малко в сравнение с дела от 71% за САЩ и 66% за Германия – страните с най-големи златни запаси в света.

Руският президент Владимир Путин разкритикува централната банка за това, че не осигури подкрепа за рублата достатъчно бързо. Руските пари поевтиняват от юни насам, успоредно с петрола, чиято цена се намира на 5-годишно дъно, и на фона на санкциите, които се отразяват негативно на икономиката.

Покупките на злато за близо 19 метрични тона идват след подобно закупено количество през октомври, разкриват данни на Международния валутен фонд за действията на РЦБ. Русия утрои златните си резерви от 2005 г. до днес и вече има около 1 188 тона. Количеството е най-голямото поне от 1993 г. насам. С данните, които ще бъдат публикувани през януари, ще разберем какви са били резервите на Русия през декември.

„Не мога да си представя, че Русия е продала злато или че ще продава злато, освен ако валутните й резерви не бъдат стопени“, коментира анализаторът в Commerzbank Карстен Фритш. „Златото е последният патрон, защото златото е актив за съхранение на стойността, извън доларовата система е и не е обект на санкции.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 15 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
http://***.vz.ru/news/2014/12/18/721006.htmlМного писане - сега не мога. Няма да споря заради спорта. В доктрините на САЩ няма място за втора суперсила, а Китай накъде отива? Къде ще стигне? Китай е много по-голяма грижа за УСА от Русия, Янките се опитват да прегазат Русия, преди да се захванат с Китай. Доларът ще си властва .... в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Ей простото племе пак неверва вееееChinas Treasury Holdings Fall to Lowest Since February 2013 http://***.bloomberg.com/news/2014-12-15/china-s-treasury-holdings-decline-to-lowest-since-february-2013.htmlдееба майка му начи. Тука си мислите, че Китай ше ги бабуркат САШш вовеки ама йок му. Ей го види се .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Лукашенкото е най-малкия проблем, ако ги "демократизират" Беларус и приключва на Лукашенко 20 годишното президентсво .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
В момента Китай продават US Treasuries 30Y, това не може изведнъж да се излее на пазара ве ти луд ли си? Нали ше стане лудница, кой има такива пари да го купи тва - ми никой, в момента никой няма такива суми. Също долара не зависи само от Китай а доста и от Саудитска Арабия. В момента тея всички петролни държави изтеглят парите от пазарите всключително и Русия. Русия им държеше 180 млрд$ US Bonds. Топ 8. Сега в момента са намалели на 117$млрд. Американците умират бавно и полека, че иначе ше нападнат целия свят те са достатъчно побъркани. Ше плъпнат терористи ей са и в Австралия се "появил" няккав дето взел заложници. В Австралия на края на света арабин със заложници?!? Малко на предупреждени ми се струва на мене ... Така, че на твойте пичове треа полека да се спира водата, че иначе ше ни изтрепят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
оффф Гоше няма страшно и стига с тея препратки от разни български новини, няма нито един официален източник иначе CNN щеше да се *** първи от кеф и Блумбъргови също... :))) Много ясно, че в България всичко е антируско. Руснаците са им харизали на Кинезите там дял в Сакхалин за над 30г.и рублата няма да потъне не се коси (това пропадане сега май си го напрайха те самите, тя рублата щеше да падне ама не чак толкова). Те са се оженили с китайците кажи речи. Руснаците им продават пушки и енергия, китайците им дават всичкото "западна стока". Китайците и останалите от BRICs си плетат кошницата поглени само в колко държави има clearing banks с юан, даже в Люксембург и в Калифорния.... Всичко си става полека, че ако стане изведнъж ше има турболенции и половината свят ше изгори и тогава ше има войни. В момента също погледни US Treasuries 30Y, 10Y - Китай не купува а продава. В момента никой не им купува на тея *** бондовете защото и петролните са в минус, даже и изтеглят едни 700млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
А, дори и Лукашенко, нещо обръща гръб на рублето :)) http://***.newsweek.com/belarus-set-trade-russia-only-dollars-or-euro-rouble-falls-293429...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Пак повърхностно от твоя страна, въпреки че не си глупав, нито повърхностен.*** кво се чудя, нали си те знам.Китай ако иска да събаря долара първо трябва да се отърве на сметка от всички долари и американски ДЦК, които са много, ама наистина мноооого. Към наст те дори не са спрели да купуват и от двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Не са отказали преизчисляване:) Направо са отказали рублата :)) http://newsline.bg/read_more.php?post=7921 . Ти как си представяш Китай да губи пари?:) И то заради руснаците?:) И кога ще излезеш от тази заблуда, че Китай играе с Русия не знам.:)) Еле пък, че Китай ще тръгне да събаря долара:) Дори и да предположим, че може да го направи.. Що да го прави? Да загуби най големия пазар за стоките си? Най големия инвеститор в икономиката си? Най голямата дестинация за собствените си инвестиции? Умен човек си, кажи ми каква е логиката да прави всичко това? Приеми го - долара още дълги години ще властва :) И руснаците, нищо, ама нищо не могат да направят по въпроса :)) Китай може и да може, но не иска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Съгласно!Но американците освен да помпят пресата и нашите слагачи да им пригласят, друго няма да стане!Щом до момента не успяха да вкарат Русия във война, няма да успеят и утре!А украинците вече разбраха откъде духа вятърът на промяната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Санкции, манкции - всичко отива в джаза! Всеки момент Украйна ще фалира, ЕС се цепи от все по-яростна опозиция на санкциите... Цялата схема на янките отива в киреча. Моята прогноза - нова провокация в Украйна, много по-страшна от самолета, офанзива срещу Донбас и нов отчаян опит за пряко въвличане на Русия във война с Украйна. Иначе Русия и Китай много по- бързо от очакваното ще турят долара на чержето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още