IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото приближи 5-месечен връх

Поскъпването на жълтия метал бе стимулирано от влошаващата се перспектива за световния икономически растеж

17:35 | 20.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Влошените перспективи за световния икономически растеж повишиха търсенето на злато като актив убежище във вторник. Вследствие на това цената му достигна почти 5-месечен връх, пише WBP online.

Фючърсите върху златото с доставка през март поскъпнаха с 0,96% до 1 289,20 долара за тройунция – най-високото ниво от 28 август миналата година. Фючърсите върху среброто добавиха 0,66% и достигнаха 17,868 долара за тройунция. Данните са актуални към 17:00 часа българско време.

Най-големият в света фонд за търговия и обмен, гарантиран със злато, SPDR Gold Trust повиши запасите си до 730,89 тона в понеделник. Това е най-голямото придобиване на злато за един ден за последните близо 3,5 години.

“И днес имаше известно изкупуване на златни запаси и това остава основната тема на месеца, тъй като трейдърите виждат ползата от избягването на рисковете около причинената от централните банки волатилност, най-вече след решението на Швейцарската централна банка. Те включват изборите в Гърция този уикенд и очакваното обявление от страна на Европейската централна банка за масирана кампания за изкупуване на облигации“, заяви Крис Уестън от IG.

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за световния икономически ръст до 3,5% за тази година. Предишното изчисление от октомври бе за покачване с 3,8%.

От фонда заявиха, че очакват позитивният ефект от ниската цена на петрола да бъде компенсиран от няколко негативни фактора, най-вече  по-ниските нива на инвестиции, което намалява изгледите за растеж пред голям брой развити и развиващи се икономики през следващите няколко години.

В същото време икономиката на Китай продължава да се увеличава с най-бавното темпо за последните почти шест години. През четвъртото тримесечие тя е нараснала със 7,3% на годишна база, което е същото ниво както през предишното тримесечие, показва публикуваният във вторник доклад. Нещо повече, втората най-голяма икономика в света се увеличи със 7,4% през миналата година, което е най-слабият ѝ ръст от 24 години насам.

От МВФ заявиха, че очакват икономиката на Китай да забави още разширението си до 6,8% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Е, освен това идва и китайската нова година. Май и миналата година в началото беше така. След седмица-две-три като се разсее мъглата (ако се разсее) ще видим на къде ще поеме. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Не мога да го кажа по-добре...! +++ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
+++++++++++++++++++.............!!!!!!!!!!!........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Имат разбира се, не е като съвсем да нямат. Недей да възприемаш абсолютно буквално всичко което казвам. Опитвам се да бъда кратък, защото тук такъв е формата и само бегло да нахвърлям принципите на работа на механизъма. Изводите и конкретните числа ги търсете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
се усещат, като например германците и холандците и започнаха да си искат златото. Защото то не е безкрайно. Къде им го върнаха, къде не, но за да се избегне мегаскандал се взе решение, че американската икономика "вече се е оправила достатъчно" и "стимулите" бяха спрени. И сега идва новият момент. Фед утре трябва да каже нещо за лихвите, а Марио вдругиден ще каже ще има ли изкупуване на дълг от ЕЦБ. Доста неща зависят от тези две събития и ако имах реална сметка на форекса бих забравил за нея за известно време, защото са възможни най-неочаквани обрати. Богатите, които вече знаят какво ще стане пак ще напълнят гушките, а такива, които си мислят, че много ги разбират нещата ще изгърмят за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
а китайците започнаха да изчерпват доларовите си резерви......?????!!!!!.......имат - не е да немат 4 - трилиона ......а цялото злато на света добито до сега е 170 000 тона......!!!!????..... нема АНАЛОГ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Тъкмо се чудех на какво ли ще се окаже, че се дължи покачването на цената на златото, а то било на СВЕТОВНАТА икономика. Нема начин да е на американската. Миналата година през цялото време тръгне ли цената надолу ни се обясняваше, че това било само единствено и абсолютно "благодарение на добрите данни" от икономиката на САЩ и нищо друго. Сега изведнъж - ама то, разбираш ли, световната... Не пада котка по гръб и те това си е. Някои хора дотолкова повярваха на тази лъжа, че решиха, че златото е вече ***, който никой не иска и скоро ще го изхвърляме. Но те пропускат един простичък факт. ВИНАГИ когато Фед правеше количествени улеснения това беше съпроводено и с продаването на известно количество злато. А играчите на форекса тръпнеха друг път не видели в едно да се покачва и ликвидността и курса на долара. Мнозина продължават да си мислят, че тази магия е възможна. Но златото във Форт Нокс понамаля, а китайците започнаха да изчерпват доларовите си резерви. Освен това някои започнаха и да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
125$ за по малко от месец .....!!!!????....не е ЗЛЕ.....къде са шортаджийте....???!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още