fallback

Китай дава зелена светлина за чужди инвестиции в петролни фючърси

Чуждестранните компании ще мога да влагат средства на фючърсния пазар в Шанхай чрез свои контрагенти в Поднебесната империя

14:35 | 19.03.15 г. 8

Китай планира да позволи на чуждестранните инвеститори да търгуват в страната фючърсни контракти върху суровия петрол, след като вторият най-голям консуматор на суровината в света се стреми да укрепи влиянието си при определяне на референтните цени.

Шанхайската международна енергийна борса ще позволи на чуждите инвеститори да търгуват "черното злато" чрез свои контрагенти, които имат нетен капитал от най-малко 30 млн. юана (4,8 млн. щатски долара) или тяхната равностойност в чужда валута, в съответствие на проектите на правила, публикувани на интернет страницата ѝ в сряда. Като обезпечение борсата ще приема освен чуждестранни средства, и стандартни депозитни разписки, държавни ​​облигации и ценни книжа със "стабилна стойност и висока ликвидност".

Китай иска да придобие по-голям контрол над петролните цени, тъй като зависимостта на страната от вноса на суровината се увеличава. Доставките от чужбина ще нахвърлят 60% през тази година в сравнение с 59,5% през 2014 г., според China National Petroleum Corp.

През декември 2014 г. властите в Китай одобриха пускането на пазара на нови петролни фючърси. Със стъпката най-големият вносител на суровината в света се надява да привлече чуждестранни инвеститори и брокери в опит да придобие по-голямо влияние върху цените.

Фючърсите върху петрола ще са първите международни контракти в Поднебесната империя, които ще са базирани на световните практики, посочи в изявление Китайската комисия за регулиране на ценните книжа. Китайските фючърсни пазари играят все по-важна роля върху цените на световните стоки, особено на металите, тъй като страната е най-големият потребител. Все по-често търгуваните обеми на Шанхайската борса са равни на тези в Лондон и Ню Йорк според Macquarie.

Конктрактите върху "черното злато" ще бъдат администрирани от Шанхайската международна енергийна борса, която бе открита в зоната за свободна търговия в Шанхай през ноември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
fallback