IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пуска първите си фючърсни контракти върху петрола

С хода Пекин се надява да привлече чуждестранни инвеститори и брокери в опит да придобие по-голямо влияние върху цените

18:20 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай пуска първите си фючърсни контракти върху петрола

Властите в Китай одобриха пускането на пазара на нови петролни фючърси, с което най-големият вносител на суровината в света се надява да привлече чуждестранни инвеститори и брокери в опит да придобие по-голямо влияние върху цените.

Фючърсите върху петрола ще са първите международни контракти в Поднебесната империя, които ще са базирани на световните практики, посочи в изявление Китайската комисия за регулиране на ценните книжа. За момента обаче не е ясно кога ще бъде дадено официалното начало на търговията с дериватните инструменти, предава Financial Times.

"Пускането на фючърси върху суровия петрол е важна инициатива за отваряне на китайските фючърсни пазари за външния свят", отбеляза Комисията.

Китайските фючърсни пазари играят все по-важна роля върху цените на световните стоки, особено на металите, тъй като страната е най-големият потребител. Все по-често търгуваните обеми на Шанхайската борса са равни на тези в Лондон и Ню Йорк според Macquarie.

Конктрактите върху "черното злато" ще бъдат администрирани от Shanghai International Energy Exchange Corporation, която бе открита в зоната за свободна търговия в Шанхай през ноември 2013 г. Тя вероятно ще осъществява и физически доставки на омански петрол според източник, запознат с въпроса.

"Ще видим развитието на нова търговска дейност далеч от Лондон и Ню Йорк. Това е много важно, като се има предвид, че Китай внася повече от половината от своите петролни нужди от Персийския залив", отбеляза Уилям Баркшир, управляващ директор на Agora Partners.

Актуалните бенчмаркови петролни фючърси се основават на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI). В Европа пък търгуваните контракти са върху суровия петрол сорт Брент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още