fallback

Графика на деня: САЩ остават водещи по добив на нефт и газ в света

Добивът в САЩ е продължил да нараства с по-бързо темпо от този в следващите два най-големи производителя - Русия и Саудитска Арабия

16:54 | 08.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

САЩ остават най-големият производител на петролни и газови въглеводороди в света през 2014 г., според оценки на американската Администрация за енергийна информация (EIA). Добивът на въглеводороди в САЩ продължава да надвишава този на Русия и Саудитска Арабия, които съответно са на второ и трето място сред най-големите производители.

В случаите на САЩ и Русия добивът на въглеводороди, по отношение енергийно съдържание, е почти равномерно разпределен между нефт и природен газ. Добивът на Саудитска Арабия, от друга страна, е силно в полза на нефта.

От 2008 г. насам добитият в САЩ нефт се е увеличил с повече от 11 квадрилиона британски термални единици (Btu). Най-драматичен ръст има в Тексас и Северна Дакота. Въпреки спада с 50% на цените на суровия петрол, който започна през втората половина на миналата година, добитият в САЩ петрол все пак се е увеличил с 3 квадрилиона Btu (1,6 млн. барела на ден) през 2014 г. Добивът на природен газ – до голяма степен от източната част на САЩ, се е увеличил от 5 квадрилиона Btu (13,9 млрд. куб. фута на ден) през последните пет години. Комбинираният добив на въглеводороди през последните пет години в Русия се е увеличил с 3 квадрилиона Btu, а в Саудитска Арабия – с 4 квадрилиона Btu.

Докато добивът на въглеводороди САЩ през последните няколко години се дължи основно на успеха при използване на стегнати петролни формации и шистовия газ, други ключови фактори също са действали да се запази добивът на въглеводороди без сериозно увеличение в Русия и Саудитска Арабия през 2014 г. Въпреки, че руската петролна продукция продължава да се увеличава, добивът на природен газ е намалял заради слабия европейския икономически растеж и по-топлата зима през 2013-14 г., което намали търсенето в основния пазар на Русия за износ на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
fallback