fallback

Добивът на шистов петрол в САЩ ще продължава да спада

През юни продукцията ще достигне едва 5,56 млн. барела на ден, смята Администрация за енергийна информация

11:10 | 12.05.15 г. 10

САЩ е загубил около 1% от добива си на шистов петрол през този месец и това е само началото, съобщава Bloomberg.

Според прогнозите на американската Администрация за енергийна информация (EIA) продукцията от богатите скални образувания, като North Dakota’s Bakken и Texas’s Eagle Ford, ще спадне с 54 227 барела на ден през този месец. През юни ще има още един спад от 86 хил. барела на ден, достигайки минимално ниво от 5,56 млн. на ден, заяви агенцията в понеделник.

Миналогодишното понижаване на цените на суровия петрол доведе до най-стръмното и продължително отдръпване от американските петролни полета. Компаниите оставиха на празен ход повече от половината платформи в страната и закриха десетки хиляди работни места. Някои от най-големите шистови производители, включително ConocoPhillips и EOG Resources Inc, заявиха, че съкращенията на разходите им са достатъчно големи, за да ограничат силно вътрешното производство.

„Дори и 10 платформи да започнат работа още днес, спадът на производството ще продължи“, заявява Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантантската къща Energy Aspects Ltd. “Достигнали сме онази инфлексна точка, при която няма достатъчно работещи платформи, които да компенсират продължаващите спадове“.

Цената на доставките на суровия петрол за юни се понижи със 7 цента до 59,18 долара за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Фючърсите се вдигнаха с 36% от март насам на фона на спекулациите, че производството на петрол е на път да намалее.

На 4 май Standard Chartered прогнозира, че американското производство на шистов петрол ще спадне с около 78 хил. барела на ден през юни в сравнение с предишния месец, а през второто тримесечие ще достигне спад от 137 хил. барела на ден.

По-слабото производство на шистов петрол обаче може да се окаже краткосрочно. Възстановяването на цените накара производители като Pioneer Natural Resources Co да подготвят за пускане в експлоатация някои от платформите си. Компанията Irving, базирана в Тексас, заяви през миналата седмица, че може би ще работи на повече платформи още преди юли.

„Цените са на ниво, на което отново могат да се разработят кладенци, така че значителният спад на производството може да се окаже заблуждаващо“, заявява Хари Чилингарин, ръководител на отдела за стратегически анализ на стоковите пазари в BNP Paribas SA в Лондон.

Прогнозите на EIA за продукцията през юни включва добива от големите играчи, които общо са отговорни за 95% от ръста на местното производство от 2011 до 2013 г.

Продукцията на Eagle Ford в Тексас, второто най-голямо петролно поле в САЩ, ще спадне с 2,8% през юни до 1,64 млн. барела на ден. Производството от региона Bakken в Северна Дакота също ще намалее с 2,4% до 1,27 млн. барела на ден според EIA.

Добивът от полето Permian в западен Тексас и Ню Мексико, най-голямото петролно поле в САЩ, ще продължи да се вдига, покачвайки се 0,3% до 2,06 млн. барела на ден.

Оценките за петролното производство на EIA се базират на броя работещи кладенци на всяка компания и тяхната продуктивност. Според Baker Hughes Inc броят на действащите платформи намалява за 22-ра поредна седмица, достигайки 668 кладенци на 8 май, което е най-малкият им брой от септември 2010 г. насам.

Още за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
fallback