IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформите за добив на петрол в САЩ намаляха за 22-ра поредна седмица

Запасите на "черно злато" спаднаха изненадващо с близо 4 млн. барела

09:17 | 11.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Платформите за добив на петрол в САЩ намаляха за 22-ра поредна седмица

Броят на платформите за добив на петрол в САЩ намаля с 11 през миналата седмица, за да достигне 668, отчитайки 22-рата поредна седмица на спад и най-ниското си ниво от септември 2010 г, съобщи изследователската група Baker Hughes.

Пазарните участници следят внимателно свиването на броя на платформите през последните месеци в очакване това в крайна сметка да доведе до ограничаване на пренасищането на глобалния пазар на суров петрол.

Фючърсите върху West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юни поскъпнаха в петък, добавяйки 0,76% до 59,39 долара за барел. В четвъртък aмериканският петрол потъна с 3,27% до 58,94 долара за барел.

За седмицата петролните фючърси леко поскъпнаха с 0,41%, отчитайки шестата си седмица на растеж в последните седем седмици.

Американската администрация за енергийна информация съобщи в сряда, че запасите на суров петрол са намалели с 3,9 млн. барела миналата през по-миналата седмица, за да достигнат 487 млн. барела. Пазарът очакваше ръст от 1,5 млн. барела до 492,4 млн. барела.

Доставките на суров петрол в Кушинг, Оклахома, са намалели за втора поредна седмица, спадайки с 12 хил. барела до 61,7 млн. барела.

Същевременно в Лондон брентът с доставка през юни изтри 0,23% до 65,39 долара за барел в петък. Ден по-рано цената на актива потъна с 3,29%.

За седмицата брентът изгуби 1,61%, отчитайки първи седмичен спад от пет седмици.

В същото време спредът между брента и WTI спадна до 6 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение със 7,63 долара в предходната седмица.

Данните от петък показаха, че икономиката на САЩ е добавила 223 хил. нови работни места през април, под очакванията за ръст в размер на 224 хил. Резултатът за март бе ревизиран до едва 85 хил. от по-рано оповестените 126 хил. нови работни позиции.

Равнището на безработицата пък отстъпи до 5,4 на сто спрямо 5,5 на сто през миналия месец, оставайки в съответствие с прогнозите.

Щатският долар първоначално поскъпна спрямо кошницата от основни валути, преди да върне назад, след като пазарът се фокусира върху негативната страна на доклада за заетостта.Доларовият индекс ICE нарасна до сесиен връх от 95,17 пункта преди да спадне до 94,91 пункта към края на сесията в петък, добавяйки само 0,18%. В сряда индексът се понижи до 11-седмично дъно от 93,95 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
чакай са, нали те са the truth masters на пазарите с техните weapons for mass financial destruction - Wall Street. Поръчкови политики правеха с тоя петрол да кленат някои държави нали така беше ? Еееми да се опраат никой не им е виновен, това се виждаше още от началото нали писахме и тука ни се смееха, щели да фалират еди кой си еди що си, ее да ама скива ли са кво стана .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
сами си го напрайха, да се опраат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Когато влиянието на Чичо Сам намалява започват да се появяват и малко по-реалистични статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още