IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна на зелена територия

Седмичният ръст беше насърчен от данните, които показаха, че през юли цените на производител в САЩ се повишават за трети пореден месец

09:33 | 17.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Златото се върна на зелена територия

Фючърсите върху златото отчетоха ръст от 2% за миналата седмица преди всичко заради тридневното рали в началото на седемте дни.

В петък обаче цените на суровината паднаха, след като доларът поскъпна на фона на оптимистичните икономически данни за икономиката на САЩ. Инвеститорите продължават да обмислят последиците от девалвацията на китайската валута, докато Фед се подготвя да повиши основната лихва за първи път от девет години насам.

Златото с доставка през декември загуби 0,13% до 1,114,2 долара за тройунция в края на сесията на платформата Comex на New York Mercantile Exchange.

Седмичният ръст беше насърчен от данните, които показаха, че през юли цените на производител в САЩ се повишават за трети пореден месец. Това предполага, че натискът върху производствената инфлация от ниските цени на петрола отслабва.

Същевременно пак през юли индустриалното производство в САЩ записва най-бързия си растеж от осем месеца насам, след като производството на автомобили отбелязва рязък скок. Това е силен положителен сигнал за икономическия растеж през третото тримесечие. Това пък засилва очакванията, че през септември Федералният резерв може и да повиши основните лихви.

Златото е под силен натиск през последните седмици на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за първи път от девет години насам през следващите месеци. Централната банка на САЩ е все по-оптимистична за икономиката, оставяйки вратата отворена за увеличение на ставките още през септември.

Щатският долар продължава умереното си понижаване спрямо кошницата от световни валути. Доларовият индекс се повиши до 96,61, следвайки публикуването на данните. Все пак индексът приключи седмицата със спад от 1,12 на сто – най-силният от девет седмици.

По-рано през седмицата доларът отслабна след изненадващото решение на Пекин да девалвира юана. Стъпката се разглежда от мнозина като опит на властите да насърчат икономиката.

Среброто с доставка през септември приключи седмицата със спад от 3,12 на сто до 15,15 долара за тройунция.

Над металите като цяло натежаха опасенията за свръхпредлагане и очакванията за свиване на търсенето от Китай. 

Медта с доставка през септември поевтиня в петък с 0,44 на сто до 2,34 долара за паунд, недалеч от над шестгодишното дъно от 2,29 долара, достигнато във вторник след първата девалвация на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЗЛАТОТО бележи ръст, ама петрола се СГРОМОЛЯСВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още