IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава негативната си тенденция и в сряда

Цените на "черното злато" се понижиха с около 2% в Азия след новината за по-високите от очакванията петролни запаси в САЩ

09:58 | 02.09.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижиха с около 2% на азиатските борси в сряда, след като по-високите от очакванията запаси на американски суров петрол и по-слабите данни за производството в САЩ засилиха спада на цените, започнал през миналата сесия, съобщава Ройтерс.

Петролът сорт Брент и американският лек суров петрол приключиха с около 8% по-ниско във вторник, с което сложиха край на възхода си от 25% през предишните три сесии, най-голямото им повишение от 1990 г. насам.

Цените на петрола спаднаха до най-ниските си нива за последните шест години и половина през миналата седмица.

Тази скоростна волатилност ще продължи, особено ако има подобни сериозни колебания на капиталовите пазари, казва Рик Спунър, главен пазарен анализатор от CMC Markets в Сидни.

Всяка промяна в настроенията има тенденцията да се усилва. Всяка промяна в посоката на петролните пазари е вследствие на това, което се случва на капиталовите пазари“, допълва той.

Акциите на американските борси отбелязаха понижение от почти 3% на Wall Street във вторник, като трите основни американски индекси засега са в отрицателна територия през тази година.

Доставките на петрола сорт Брент за октомври се понижиха с 91 цента до 48,65 долара за барел, или с 1,8%, след като по-рано поевтиняха с 4,59 долара, или с 8,48%, в предишната сесия.

Цената на доставките на американския суров петрол също за октомври намаля с 92 цента, или с 2%, до 44,49 долара за барел, като през предния ден приключи сесията с понижение от 3,79 долара, или с 7,7%.

Цените на петрола продължиха негативната си тенденция, след като данните на American Petroleum Institute от вторник показаха, че запасите от американски суров петрол са се повишили със 7,6 млн. барела до 456,9 млн. барела през седмицата до 28 август. Анализаторите от Ройтерс очакваха повишение от само 32 000 барела.

Официалните данни за резервите ще бъдат представени от Агенцията за енергийна информация на САЩ по-късно в сряда.

По-слабите от очакванията данни за американската производителност от Institute for Supply Management, които показаха, че ръстът се е забавил до най-ниските си нива от май 2013 г., също натежаха на цените на петрола в Азия.

Предстоящите данни от САЩ, включително петролните резерви, индустриалните поръчки и данните за заетостта, са важни, тъй като ще дадат посока на петролните пазари, казва Спунър.

Очаква се цените да се задържат на сегашните нива до представянето на данните за американския суров петрол. Цените вероятно ще се понижат, ако се окаже, че петролните запаси са се увеличили, заяви сингапурската Phillip Futures в сряда.

Очакваме цените да намерят подкрепа на стойност от 42,18 долара за барел за американския суров петрол и на 46,84 долара за барел на Брента“, допълват те.

Според Спунър цените вероятно ще приключват седмицата на червено, но би трябвало да са над минимума от миналата седмица.

Цените на суровия петрол се понижават с много и с голяма скорост и би трябвало да се възстановят постепенно през следващата година. Очаква се средната цена на петрола сорт Брент да е 62,30 долара за барел през 2016 г., а на американския суров петрол – 57 долара за барел, казват анализаторите, анкетирани от Ройтерс във вторник.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Боже колко хубаво си го казал :) Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
За Лукойл -трудно да е чудесна, т.к. те сега помпят и произвеждат от свой петрол. За него, поне не плащат долари другиму, докато от вносен, ако и да могат да пуснат продукция, ще трябва да се бръкнат, все пак. НИЕ искаме ниска цена по бензиностанциите, Лукойл-висока. хА познай от един път, докато не се развихри бясна конкуренция, дали ще поискат да я свалят при положение, че навсякъде, маржът им се свива. Направо се учудих, когато вчера, за втори път в рамките на седмица, свалиха с още 4 стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bstoyano
преди 8 години
Чудесна новина! Само че аз петрол не купувам, а купувам бензин и дизел на дребно. Новината е чудесна - за Лукойл. За мен засега остава удоволствието да плащам за чуждия кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още