IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2016 г.

Всички погледи са насочени към това колко бързо ще намалее американското производство, според организацията

21:05 | 14.09.15 г. 1
ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2016 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2016 г. заради спада на търсенето от развиващите се страни, съобщава АП.

Ниските цени на петрола биха били достатъчни за плавното нарастване на търсенето през следващата година, но могат да доведат почти до спиране на разширяването на добивите от страна на държавите извън организацията.

По-добрия от очакваното икономически растеж в САЩ и в еврозоната през тази година е основната причина ОПЕК да увеличи леко прогнозата си за търсенето през тази година - с 1,46 млн. барела на ден до 92,79 млн. барела на ден.

За 2016 г. обаче ОПЕК намали прогнозата си за търсенето с 1,29 млн. барела на ден до 94,08 млн. барела дневно заради забавянето на икономическия растеж в Латинска Америка и Китай.

Заради забавянето на китайската икономика организацията понижи и очакванията си за глобалния икономически растеж до 3,1% през тази година и 3,4% през следващата.

Отказът на Саудитска Арабия и партньорите на кралството от организацията да свият производството си на петрол, въпреки свръхпроизводството, доведе до спад на цената под границата от 40 долара за барел през миналия месец. Това буквално изцежда американските производители заради високите оперативни разходи.

Организацията подчертава, че американските производители най-накрая започват да чувстват влиянието на спадащите цени. В доклада на ОПЕК се посочва, че “всички погледи са насочени към това колко бързо ще намалее американското производство”.

ОПЕК намали прогнозата си за производство на САЩ през 2015 г. със 100 хил. барела на ден до 13,75 млн. барела, посочва BusinessInsider.

Новата прогноза на ОПЕК следва доклада на Международната агенция по енергетика, която също предупреди, че заради ниските цени може да се очаква спад на добивите на черно злато, най-вече в страните извън организацията, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Вижте търсенето на петрол ще продължава да намалява и главната причина за това е увеличената енергиина ефективност на САЩ Европа Япония и Австралия и Канада Арабите напразно се надяват че производството на петрол в САЩ ще падне поради ниските цени Техническия прогрес толкова е напреднал в тази част на света че те добиват петрола си със по малко разходи СаудитскаАрабия е загубила битката За да потдържа високия стандарт тя не може да намали добивите и помпа по вече Това намалява цените и някои по малки производители на петрол ще фалират- Нигерия Венецуела Либия Арабите ги чакат трудни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още