fallback

Роснефт и Газпром отлагат част от сондажите си заради санкциите

Страната ще сондира само 2 кладенеца през 2017 г. при първоначално планирани 14

09:45 | 29.09.15 г. 13

Държавните руски енергийни гиганти Роснефт и Газпром отлагат някои от крайбрежните си сондажи с 2-3 години заради санкциите и ниските цени на петрола, съобщава Bloomberg, базирайки се на информация от министерството на природните ресурси.

Страната ще направи сондаж на два крайбрежни кладенеца през 2017 г., като първоначалният план беше броят им да е 14, заяви заместник-министърът Дени Храмов във вторник на конференция в Далечния изток на Русия. Отлагането означава, че през 2019 г. ще бъдат сондирани 28 кладенеца, а не 19, добави той.

Санкциите на САЩ и ЕС, предизвикани от ролята на Русия в украинската криза, са намалили достъпа до технологиите и оборудването за крайбрежни сондажи, заяви Храмов.

Усилията на Русия да използва крайбрежните си ресурси, които са оценявани на 14-15 млрд. метр. тона петрол, изостават спрямо други страни, добави Храмов. Русия е направила сондажи на само 11 подводни кладенеца през миналата година в сравнение с 57 от Норвегия, поясни той.

През тази година министерството е одобрило отлагането на осем крайбрежни лиценза на Роснефт и пет на Газпром, коментира Храмов. Петролът сорт Брент, бенчмарк за повече от половината световен петрол, се понижи с над 50% през последните 12 месеца и удари шестгодишен минимум през август.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
fallback