IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Газпром започват технически консултации по антитръстовото дело

Руският газов доставчик вече предложи отстъпки на Еврокомисията

13:58 | 23.09.15 г.
ЕК и Газпром започват технически консултации по антитръстовото дело

Европейската комисия (ЕК) и Газпром са започнали технически консултации по антитръстовото дело и предложенията на руския газов доставчик за разрешаването на спора, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Целта на консултациите е формулировката на окончателен отговор на Газпром на списъка с претенции на Еврокомисията. Този отговор ще бъде предоставен на Брюксел до 28 септември, съобщава длъжностно лице от компанията.

Агенцията припомня, че в понеделник Европейската комисия получи предварително предложение на Газпром за евентуално досъдебно решаване на спора. На 28 септември пък изтича крайният срок за подаването на официален отговор от Газпром по обвиненията на европейския изпълнителен орган за злоупотреба с монополно положение.

Енергийният гигант даде заявка, че е готов да направи отстъпки от цената на синьото гориво заради обвиненията, че възпрепятства конкуренцията на газовия пазар в Централна и Източна Европа.

Преди няколко месеца Еврокомисията обвини руската компания в злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар в Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия заради системата за ценообразуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още