IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: "Газпром" спъва конкуренцията на газовия пазар в България

Руската компания е злоупотребявала с положението си на доминиращ доставчик на газ

14:30 | 22.04.15 г. 51
ЕК: "Газпром" спъва конкуренцията на газовия пазар в България

Европейската комисия (ЕК) е изпратила изложение на възражения до "Газпром", в което се твърди, че някои от неговите бизнес практики на централно- и източноевропейските газови пазари представляват злоупотреба с господстващо положение в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, съобщиха от Комисията.

Въз основа на разследване предварителното мнение на ЕК е, че "Газпром" нарушава антитръстовите правила на ЕС посредством цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари, например като ограничава възможността на своите клиенти да препродават закупения газ през граница. Според Комисията това може да е позволило на "Газпром" да налага несправедливи цени в някои страни от ЕС.

Според анализа България е сред пет европейски страни, на които "Газпром" е налагал необосновано високи цени, злоупотребявайки с положението си на доминиращ доставчик на газ.

Освен това е възможно "Газпром" да е злоупотребил с господстващото си пазарно положение, като е поставял доставките на газ в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктурата за пренос на газ.

Информация за решението на Брюксел изтече още вчера.

Сега "Газпром" разполага с 12 седмици, за да отговори на изложението на възраженията. Той може да поиска и устно изслушване, за да представи своите аргументи. Комисията ще зачете в пълна степен правото на защита на "Газпром" и ще разгледа внимателно неговите коментари, преди да вземе решение. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава крайния изход от разследването.

„Газът е стока от първа необходимост в нашето ежедневие: с него се отопляват домовете ни, използваме го за готвене и за производството на електроенергия. Ето защо поддържането на честна конкуренция на европейските газови пазари е от изключителна важност”, заяви комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

„Всички дружества, които оперират на европейския пазар, без значение дали са европейски или не, трябва да спазват правилата на ЕС. Опасявам се, че "Газпром" нарушава антитръстовите правила на Съюза, като злоупотребява със своето господстващо положение на пазарите на газ в ЕС. Смятаме, че е възможно той да е създал изкуствени пречки, възпрепятстващи свободния поток на газ от някои страни от Централна и Източна Европа към други, което вреди на трансграничната конкуренция. Поддържане на разделени национални пазари на газ също така е позволило на "Газпром" да налага цени, които на този етап считаме за несправедливи. Ако опасенията ни се потвърдят, "Газпром" ще трябва да понесе правните последици от своето поведение“, коментира още тя.

Предварителните констатации на Комисията

"Газпром" е господстващият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. Предварителното мнение на Комисията е, че "Газпром" възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в осем страни от ЕС (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Комисията счита, че "Газпром" прилага цялостна стратегия на злоупотреба в тези пазари на доставка на газ, по-конкретно:

- "Газпром" налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти в горепосочените страни. Тези ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение). "Газпром" използва и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ, като задължава търговците на едро да получават съгласието на "Газпром", за да изнесат газ и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа. Комисията счита, че тези мерки пречат на свободната търговия с газ в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

- Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на "Газпром" да провежда несправедлива ценова политика в пет страни от ЕС (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), като налага цени на търговците на едро, които са значително по-високи в сравнение с разходите на "Газпром" или с референтни цени. Тези несправедливи цени се дължат отчасти на ценообразуващите формули на "Газпром", по които цените на газа в договорите за доставка се индексират по цените на кошница от петролни продукти и които
неоправдано облагодетелстват "Газпром" от неговите клиенти.

- Възможно е "Газпром" да използва своето господстващо пазарно положение, като поставя доставките на газ за България и Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ. Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от "Газпром", или от съгласието "Газпром" да засили своя контрол върху даден газопровод.

Според предварителните констатации на Комисията тези практики представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на "Газпром", което е забранено по член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Ако бъде потвърдено, подобно поведение пречи на трансграничната продажба на газ в рамките на единния пазар и по този начин води до намаляване на ликвидността и ефективността на пазарите на газ. То създава изкуствени бариери пред търговията между държавите членки и води до по-високи цени на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

51
rate up comment 5 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Проблемът е, че Източна Европа от буфер в орбитата на СССР се превърна в бойно поле между двата лагера - Изтока и Запада. На ЕК й дреме за нашите неволи, по-скоро води битка с Русия на наш терен. И идва въпросът за ползата - половин човешки живот мина в дискусия за това, дали е свършил преходът. Не, не е свършил, ще мине още половин човешки живот време, а ние все ще се питаме, дали е свършил преходът. Битката се очертава дълга и изтощителна, защото след това, както се изрезват пророците - ще настане 1000 години мир, може би пък господство, то явно разлика няма. А ние тук, на кръстопътя, ще сме като *** на магистралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 6
hevito666
преди 9 години
...ей - *** лабораторни ... първият дългосрочен договор го подписа едно ваше *** от *** на любимият ви ***...!! *** подписа и дългосрочният договор с ценралите марица .*** осъществи - " раздържавяването на бг индустрията " .*** подкрепи убийствата на невинни и съсипването на съседна държава .*** ни натресе тъпотията - валутен борд .*** ни затри всички въшни пазари .*** щерка смукаше от цицката КТБ / консултант по анализ на риска /.....................................новите *** още се учат / *** ти си нашето знаме / ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 9 години
... и за това по добре неуки, като теб :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Ей за тва ви говорим аз, барем в картинки го вденете и не само тези ....http://marcfrankmontoya.com/wp-content/uploads/2012/05/college-debt-slavery-.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
венците са му сини на него:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 11 rate down comment 7
Kaoru
преди 9 години
Сините камъни, сини ли са камъните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 12 rate down comment 5
Kaoru
преди 9 години
michaelis аз и друг път съм ти казвал, че имаш проблем с изразяването. Тъй като ти гледам писанията, мислиш ли, че ми пука на кой как "викаш". Че викай си колко щеш. Яко емоцията е взела връх при теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 13
Stefan--L
преди 9 години
Нали виждате че Газпром ни заобикаля ? Няма да има южен поток не ни искат и в Турски поток а след една година ще спрат и Руският газ през украйна ! Айде господа драскачи и *** да видим кой ще ви доставя тогава газ и с кого ще се конкурирате ! Да е... а тия неграмотни журналисти тия имат ли 8 клас завъшен немога да разбера то бива невежество ама да пишат такива глупости да се чудиш да плачеш или да се смееш от неграмотни писачи тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
днес ше въртя на таксито денонощтна ...... :)) ей кат си гледам племето не се учудвам що сме на тоя хал с бат Боката начело на *** .... :))) Бегайте напускайте кораба и те така ше се спасите от Демокрацията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 8
kandid
преди 9 години
Мишо, нощна ли си днес... на таксито, де, не на троленето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още