IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" няма да съгласува "Турски поток" с Европейския съюз

Компанията няма да се съобрази с готовността на Европа да приема руски газ по новия газопровод, заяви Алексей Милер

12:43 | 14.04.15 г. 23
"Газпром" няма да съгласува "Турски поток" с Европейския съюз

Плановете за изграждането на „Турски поток“ няма да бъдат съгласувани с Европейската комисия, заяви ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер пред руското онлайн издание РБК.

„Нямаме необходимост да го обсъждаме с европейските ни колеги“, каза той и допълни, че „Газпром“ е готова да построи газопровода, без да се съобрази с готовността на Югоизточна и Централна Европа да приеме тези количества газ.

„Ще го построим и ще чакаме“, обясни Милер. Преди месеци той вече препоръча на европейските държави да помислят за инфраструктурата, която да докара руския газ от турско-гръцката граница до европейския пазар.

Припомняме, че плановете на Русия са да построи нов газопровод вместо „Южен поток“ - част от трасето се припокрива – по дъното на Черно море, но тръбите ще излязат не край Варна, а на турския бряг. Идеята е да има газов хъб на турско-гръцката граница, откъдето държавите от ЕС да купуват газа от Русия.

Проектът, придобил публичност под името „Турски поток“, има за цел да заобиколи Украйна, през чиято територия сега части от Европа получават газ. Милер е категоричен пред РБК, че договорът за транзит на руски газ с Украйна няма да бъде продължен след 2019 година, макар че сроковете за реализацията на „Турски поток“ все още не са ясни.

През миналата седмица от Европейската комисия заявиха, че „Турски поток“ също ще трябва да се подчинява на европейското законодателство, но допълниха, че трасето на газопровода не е определено и все още никакви анализи не могат да бъдат правени.

Засега не е ясно и финансирането на проекта. През март енергийният министър на Русия Александър Новак коментира, че стойността на морската част ще е съизмерима с тази на „Южен поток“, която се оценява на 17 млрд. евро, пише още РБК.

След обявяването на края на „Южен поток“ на 1 декември 2014 година в Анкара пък не са подписвани други споразумения за строителството на газопровода, допълва още руската медия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 9 rate down comment 10
roli5
преди 9 години
Много добре написано,точно и аргументирано ,но русофилите рубладжии не могат и не искат да проумеят,защото чугунените им глави са пълни с петолъчки,сърпове и чукове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха!!! Как те не домързе да изпишеш толкова глупости?!!! Викаш - луд умора нема! Само се поти!Или ви плащат на знак? хахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Логично! Нима ЕС нещо съгласува с Русия?Зависимият е Брюксел, а не Москва.И както във всяка игра и тук действуват общовалидни правила.Ако ЕС иска евтин газ ще трябва да се съобразява с Кремъл.Друга опция просто няма, т.е. има, но само в главите на О.Минчев, Кр.Станчев и И.Василев за което те богато са възнаграждавани от Фондация "Америка за България"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
9. За другите безумни проекти, с които русия се саморазорява, като силата на сибир и футболното първенство няама какво да добавя, освен и постоянно увеличаващият се бюджет за военни разходи.Явно, скоро *** ще фалира, ако че се надяваше санкциите да паднат. По-скоро Гърция ще изхвърчи не само от ЕЗ, а и от ЕС, отколкото санкциите да паднат.Вече има недоволство в руското население, но то е латентно и само в изключителни случаи се изправя срещу властта.Успехът на Украйна да се превърне в нормална държава, ще е катализаторът за сваляне на *** от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
6. Русия се надпва да ползва новите газопроводи, които ЕС ще изгради за *** и ТАНАП, но не се усеща, че така ще се превърне в трети доставчик и то за Южна и Централна Европа. Така сама ще си отреже монополното положение, което има в момента с трасето за доставка от Украйна.Както е известно при количествени излишъци, се получават качествени изменения (т.е. цената ще падне).7. Да нахакаш 17 милиарда долара, при ситуация че само за 2015г. руските държавни монополи имат да връщат 86 милиарда долара дълг, и при изтичащи потоци на живи пари ( по прогнози за 2015 ще са около 90 милиарда долара, както и крайно намален валутен приход е толкова умно, че само безграничната руска душа може да разбере смисъла.8. Общият дълг на руската федерация е 300 милиарда долара, което при дв а трилиона БВП беше около 15 %, то сега при БВП около 1,5 трилиона вече се явява 20 %.А спад ще има и през 2016г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Това е все едно, да продаваш домати и да кажеш на купувача си, че вече няма да купува доматите от удобната точка на границата Русия/Украйна, а от Турция, защото на продавача така му било кеф.Ми, ЕС ще купува газа на границата Русия/Украйна и ЕС ще плати транзитните такси на Украйна, след като си ги приспадне от цената на газа.Какво прави в такъв случай русия и *** ?!4. Да казваш на купувача си, и то най-големия, че няма да се съобразяваш с него, като му продаваш стоката си, е толкова умно, че само в русия при *** е възможно.Следка има когато има две доволни страни (win-win).При неизгодни условия, няма и сделка.5. Да обявиш враждебни намерения, пет години преди да ги осъществиш е толкова умно, колкото детето ти да те заплаши, че няма да яде утре.Сега ЕС има официален мотив за пет години да осъществи пълна независимост от газоват зависимост от русия, и за разходите никой не може да мърка, понеже ясно е заявено враждебното действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Опитвам се да бъда обективен, защото по същество съм крайно настроен против ***, за това ще задам няколко въпроса, пък уважаемата аудитория да си отговори сама:1. Защо на събранието в Будапеща, Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария искат ЕС да направи "Турски поток' приоритетен и да го финансира, след като Русия заявява, че няма да се съобразява с Трети енергиен пакет ?ЕС не може и няма да финансира нищо, което е против законодателствот на ЕС.2. Да построиш газопровод за 17 милиарда долара до Турция, без да имаш насреща изградена инфраструктура да посрещен газовите обеми, е все едно да построиш Дунав мост, без да имаш пътища до и от моста нито от едната страна на реката нито от другата (без малко да стане така с Дунав мост2).3. Да тръбиш, че няма да транзитираш газ през Украйна след 2019г., след като имаш подписани договори до 2030, за доставка на газ именно през Украйна, с точно описан маршрут и входно/изходни точки за преминаване на граници, е повече от странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
Аз ако имам, си е мой проблем, но ако Румен Овчаров има и търчи в Москва да подписва нов неизгоден газов договор с Газпром (както направи през 2007 г.), тогава мисля, че е и твой. Нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 12
lyusien
преди 9 години
Да започваш да страиш огромен газопровод за 17 милиарда и да нямаш идея къде ще се продава тази газ това може да се случи само в Русия Безконтролна власт и глупост след глупост Само че времето работи против тях След най много три години огромни количества втечнен американски шистов газ ще се движи към атлантическото краибрежие на Европа и руснаците ще си останат със огромния газов хъб в Турция Напълно ненужен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
Toranaga
преди 9 години
ако ти имаш, това си е твой проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още