IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" няма да съгласува "Турски поток" с Европейския съюз

Компанията няма да се съобрази с готовността на Европа да приема руски газ по новия газопровод, заяви Алексей Милер

12:43 | 14.04.15 г. 23
"Газпром" няма да съгласува "Турски поток" с Европейския съюз

Плановете за изграждането на „Турски поток“ няма да бъдат съгласувани с Европейската комисия, заяви ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер пред руското онлайн издание РБК.

„Нямаме необходимост да го обсъждаме с европейските ни колеги“, каза той и допълни, че „Газпром“ е готова да построи газопровода, без да се съобрази с готовността на Югоизточна и Централна Европа да приеме тези количества газ.

„Ще го построим и ще чакаме“, обясни Милер. Преди месеци той вече препоръча на европейските държави да помислят за инфраструктурата, която да докара руския газ от турско-гръцката граница до европейския пазар.

Припомняме, че плановете на Русия са да построи нов газопровод вместо „Южен поток“ - част от трасето се припокрива – по дъното на Черно море, но тръбите ще излязат не край Варна, а на турския бряг. Идеята е да има газов хъб на турско-гръцката граница, откъдето държавите от ЕС да купуват газа от Русия.

Проектът, придобил публичност под името „Турски поток“, има за цел да заобиколи Украйна, през чиято територия сега части от Европа получават газ. Милер е категоричен пред РБК, че договорът за транзит на руски газ с Украйна няма да бъде продължен след 2019 година, макар че сроковете за реализацията на „Турски поток“ все още не са ясни.

През миналата седмица от Европейската комисия заявиха, че „Турски поток“ също ще трябва да се подчинява на европейското законодателство, но допълниха, че трасето на газопровода не е определено и все още никакви анализи не могат да бъдат правени.

Засега не е ясно и финансирането на проекта. През март енергийният министър на Русия Александър Новак коментира, че стойността на морската част ще е съизмерима с тази на „Южен поток“, която се оценява на 17 млрд. евро, пише още РБК.

След обявяването на края на „Южен поток“ на 1 декември 2014 година в Анкара пък не са подписвани други споразумения за строителството на газопровода, допълва още руската медия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 9
Toranaga
преди 9 години
pacta sunt servanda - Без да покрива изискванията на Третия енергиен пакет (различен доставчик, различен собственик на тръбата- този закон е след пускането на северен поток. Така, че преди да цъкаш минуси опитай се да разбереш какво искат да кажат другите. Който е цъкал + явно е със същият интелектуален капацитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 14
IMRO
преди 9 години
Защото българите имат робско мислене спрямо руснаците. Една пръдня в Москва предизвиква ураган в София. Може да звучи смешно, но е крайно унизително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Аз да попитам чукча писателите ЗАЩО Милер изобщо тогава се изказва по този въпрос? Като няма да се съобразява, какво ни интересува какво ще правят с Турция? Да запретват и да почват да копат! Да ама не! Милер се "изказал". Да се чете ние няма да се съобразяваме с вас, ние ще диктуваме правилата ама когато стигнем, гледайте да сте там все пак.,,, Таааа ТЕ ТАКА драги ми. Когато (ако) газопровода стигне гръцката граница, ако от другата страна няма тръба, Милер ще прилича на амбулантен търговец с пълни куфари стока, който стои пред добре заключената врата на къщата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 14
IMRO
преди 9 години
Наплясках ви на всички минуси, сега ще ви кажа и защо: Без да покрива изискванията на Третия енергиен пакет (различен доставчик, различен собственик на тръбата), газопровод през Гърция НЯМА да има освен ако Гърция не ИЗЛЕЗЕ от ЕС. С това въпросът се затваря.Българите като вносители и потребители на газ ЕДИНСТВЕНОТО, което трябва да ги интересува е ЦЕНАТА. Колко тръби минавали, неминавали няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. И сега сме важен транзитьор, ама с Полша плащаме най-висока цена на газа в цял ЕС, нали? (А това м.др. що така бе, другари путинолизци? Нали сме братушки, ала-бала???).Политиката за връзки с Гърция (към ***) и останалите ни съседки е правилна, макар и суперзакъсняла. Нас ни интересува да имаме поне 3 доставчика, защото така цената ще падне поне с 1/4 (а с нея и цената на парното!!!!), болните амбиции на Путин са ми през оная работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
dravi
преди 9 години
Забавили сте с 13 дни тази новина. Беше по-подходяща за началото на месеца:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 21
Toranaga
преди 9 години
кои е този компетентен, които цъка "-" ??? Кажи си мнението хубавец ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 14
Toranaga
преди 9 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Duala_Manga_Bellpacta sunt servanda, а не да се променят. Законът на ЕК е известен като "Lex Gazprom"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
Toranaga
преди 9 години
https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Manga_Bell
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 27
Toranaga
преди 9 години
Бравос на таваришите!! Няма да гледат лигавщините и прищявките на европейските бюрократи гивизета!! Сега чета за колониялното време в Африка - все едно другите страни са черните, а ЕО белите. Променят правилата както им е изгодно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още