IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на стомана в Китай се свива с 1,6% през ноември

От началото на годината производството се понижава с 2,2% до 738,38 млн. метрични тона

13:03 | 12.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стоманопроизводителите в Китай дръпнаха юздите на производството през ноември, след като цените се сринаха, а началото на зимата в най-големия производител в света сви търсенето, което вече страда заради охлаждащата се икономика, пише Bloomberg.

Производството на непреработена стомана спада с 1,6% на годишна база до 63,32 млн. метрични тона, сочат актуалните данни на китайската статистика. От началото на годината производството се понижава с 2,2% до 738,38 млн. метрични  тона. А Китай произвежда около половината от стоманата в света.

Търсенето в Китай отслабва, тъй като правителството иска да пренасочи най-голямата азиатска икономика от растеж, воден от инвестициите, към такъв, стимулиран от потребителското търсене и услугите.

Китайският стоманен сектор се сви още през ноември, докато според индустриална асоциация търсенето намалява с неочаквана скорост. Непоколебими да поддържат производството, след като растежът се охлажда, заводите наводниха света с износ, изнасяйки над 100 млн. тона тази година.

След като цените на някои стоманени продукти се сринаха до рекордни дъна, заводите в страната погледнаха към пазарите в чужбина, където техните продукти могат да се продават на по-конкурентни цени. Износът нарасна с 22% до 102 млн. тона за 11-те месеца на 2015 г., показват данни на китайските митници.

Това е почти толкова, колкото Япония, която е вторият по големина производител в света, произведе през цялата минала година, показват данни на World Steel Association.

Проблемите на фабриките се оказаха пагубни и за желязната руда. Цената на суровината се потопи с 46% тази година, след като охлаждащото се търсене съвпадна с ръст на производството от най-големите добивни компании от ранга на BHP Billiton Ltd. и Rio Tinto Group в Австралия и Vale SA в Бразилия.

В петък рудата с 62% метално съдържание, доставяна в Циндао, поевтиня до 38,30 долара за тон. Дневната цена е най-ниската от май 2009 г. насам, показват данните на Metal Bulletin Ltd.

Докато стоманопроизводството в Китай се свива, през ноември индустриалното производство нарасна неочаквано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още