IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол падна под 35 долара за барел

Това е най-ниското ниво от 19 февруари 2009 г.

14:28 | 14.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на американския лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел за пръв път от 2009 г. насам на борсата New York Mercantile Exchange (Nymex), съобщи Bloomberg.

Фючърсите се понижиха с 1,8% до 34,71 долара за барел към 13:30 часа българско време, което е най-ниското ниво от 19 февруари 2009 г.

До спада се стигна, след като Иран за пореден път заяви, че възнамерява да увеличи добива, което пък подсилва спекулациите, че членките на ОПЕК ще допринесат още повече за пренасищането на пазара. „Няма никакъв шанс Иран да отложи плана си за увеличаване на петролните доставки, дори когато цените падат“, казва Амир Хосейн Заманиния, заместник-министър на петрола с ресор международни отношения и търговия. 

Миналата седмица американският лек суров петрол поевтиня с 11%, което е най-голямото седмично понижение за годината.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) свръхпредлагането на петрол ще продължи и до края на 2016 г., предвид забавянето на ръста в търсенето и предвид решението на ОПЕК да увеличи добива.

„Мрачната ситуация води до мрачни нагласи“, казва Ойген Вайнберг, ръководител на звеното за проучвания на суровините в Commerzbank във Франкфурт. „Пазарът изцяло признава, че ОПЕК вече играе ролята на регулатор на цените и че картелът изглежда скоро няма да промени стратегията си“, допълва той.

Режимът в Техеран очаква международните санкциите над ядрената програма да бъдет вдигната през първата седмица на януари. Ислямската република вече си е гарантирала клиенти за планираната експанзия в предлагането, твърди Заманиния. По данни на Bloomberg страната е произвела 2,8 милиона барела дневно миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
тея Сашови са въздух под налягане, само незнаем времето и как са го измислили да потънат, но във всички случаи ше бъде грандиозно като зарята на Нова Година .... :))) Тука и да джасат и да не жасат минуси той кораба си потъва, псуваха китайците ама тея днеска гледам китайски юански индекс - ми що не, а как им се смееха в началото само ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Основен фактор, сдържащ съответния спад в цените на горивата у нас, освен данъчните привързвания /ДДС и акциз/, е и собствеността на рафинерията в Бургас: Който добива и доставя суровината, той и рафинира и продава. Оттам насетне, се получи "естествен монопол".Би ли било зле да има и втора, независима от руска шапка рафинерия? И, ако да, на кого му стиска да се наеме? Предполагам, в началото, държавата може да окаже мощна организационна подкрепа а, след това, да я използва за париране - заедно с внос - на монополните трикове. Да рафинира само вносен, не от Русия, петрол/газ/. Така, ще се намери и накъде да се насочат ненужно замразените по депозити /ако се вярва на статистиката/ над 40 милиарда лева.Само питам. Нали уж тук само разбиратели живеят - някои прекарват по цял ден пред компютрите, ако не и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Сега ше почнат в Сашш да раздават бонусите на служителите си, то колкот повече пада у Тексас толкоз повечко бонуси им дават, ей в миналата статия по стовка за Нова година, сега ше треа да е по 150K сто и пеесе с тоя нов спад .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
gmgoiko
преди 8 години
L****L + ДКЕВР = Пазарска икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
gmgoiko
преди 8 години
L****L + ДКЕВР = Пазарска икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
звездоброец
преди 8 години
когато въведем пазарна икономика, тези новини може и да започнат да ни интересуват, но за момента няма смисъл да ни ги съобщавате..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още