IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рязко прогнозите си за цените на петрола

Рейтинговата агенция очаква сортът Брент и американският лек суров петрол да струват съответно 43 и 40 долара за барел догодина

15:06 | 15.12.15 г. 1
Moody's понижи рязко прогнозите си за цените на петрола

Moody's понижи рязко прогнозите си за цените на петрола на фона на опасността от продължителен период на свръхпредлагане, съобщава CNBC.

Експертите на Moody's Investors Service заявиха, че "значително понижават" своите очаквания за движенията на цените на сорта Брент и американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI), тъй като постоянните високи нива на производството на суровината "значително надвишават" ръста в потреблението на "черно злато".

Рейтинговата агенция понижи очакванията си за цените на Брента през 2016 г. до 43 долара от 53 долара за барел. Прогнозите за WTI пък бяха смъкнати до 40 долара от 48 долара за барел. За 2017 и 2018 г. агенцията очаква ръст и при двата сорта с по 5 долара на барел.

Тези цени обаче изглеждат далеч от текущите нива. Във вторник WTI се търгува на цена от 36,22 долара за барел, а Брентът струва 37,75 долара за барел. Цените на суровината бяха засегнати от пренасищането в глобален мащаб, причинено главно от рекордния добив на страните от ОПЕК.

Въпреки че цените на петрола спаднаха от рекордния връх от 114 долара през юни миналата година, ОПЕК отказа да намали производството. Вместо това организацията предпочете да запази пазарния си дял и да се пребори с конкуренцията на американския шистов петрол, при който има по-високи производствени разходи.

Стратегията сработи и американската петролна индустрия бе поставена под силен натиск. Това доведе до преустановяването на огромен брой проекти за добив и затварянето на нефтени платформи. Други страни, които не са членове на ОПЕК, като Русия, също бяха подложени на икономически сътресения и рецесия основно поради ниските цени на петрола. Въпреки това те не намалиха производството си и пренасищането на пазара продължи с бързи темпове.

"Потенциалът за вдигането на санкциите спрямо Иран би могъл да повиши значително предлагането на пазара през 2016 г.", смятат експертите. По думите им това ще доведе "до продължителен период на свръхпредлагане, който ще продължи да поддържа ниските цени на петрола".

"Производителите на петрол от ОПЕК продължават да произвеждат големи количества, тъй като се конкурират за пазарен дял, което изостря моментната ситуация на пазара", каза Тери Маршъл, старши вицепрезидент на Moody. "Русия също така значително увеличи производството. Toва, както и възможността санкциите спрямо Иран да бъдат премахнати през 2016 г., биха могли да наводнят пазара с още доставки“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още