IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другата петролна реалност: Най-евтиният сорт петрол в света е близо до 20 долара

WTI и Брент са леки и съдържат по-малко сяра и са по-скъпи, защото се рафинират по-лесно

11:07 | 15.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският лек суров петрол WTI за кратко падна под 35 долара за барел в понеделник, но някои производители на суровината вече се справят с далеч по-ниски цени, пише Bloomberg.

Смес от няколко сорта мексикански петрол вече се оценява на по-малко от 28 долара за барел, което е 11-годишно дъно. Ирак предлага най-тежкия си сорт в Азия на цена от около 25 долара. В Западна Канада някои производители продават суровината за по-малко от 22 долара за барел. 

„Над една трета от глобалния добив не е икономически обоснован на такива цени“, казва Ехсан Ул-Хак, главен консултант в KBC Advanced Technologies. “Канадските производители вероятно ще се затруднят да покрият оперативните си разходи”, допълва той.

Сортовете WTI и Брент са леки и съдържат по-малко сяра и са по-скъпи, защото се рафинират по-лесно, посочва Bloomberg. Производителите на по-тежък петрол с по-високо съдържание на сяра преживяха още по-големи загуби и продават суровината за около 20 долара за барел.

Микс от редица сортове мексикански суров петрол поевтиня със 73% за година и половина и на 11 декември се търгуваше за 27,74 долара за барел, което е най-ниското ниво от 2004 г. Сортът Western Canada Select, който е тежък и богат на сяра, поевтиня със 75% до 21,37 долара за барел, което е близо 8-годишно дъно. Други сортове – еквадорският Oriente, саудитският Arab Heavy и иракският Basrah Heavy, се търгуват под 30 долара за барел.

Битумът, който на практика не е суров петрол, а съдържа катранени и други пясъци, глина и вода, се търгува за около 13 долара за барел, след като поевтиня с над 80% от юни 2014 г.

Тези сортове са по-евтини от леките варианти, защото за да се обработят, рафинериите трябва да инвестират в по-скъпо оборудване, обяснява Ул-Хак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
Разходите на много от кладенците в С.Арабия са центове за добив на барел петрол.Първо, защото петрола е на плитко и като боднеш - излиза самВторо, първоначалните инвестиции от 70-80-90 те години вече са изплатени.А там са основните косвени разходи.Сега само събират плодовете.Венецуела - същото.Неслучайно бензина там е 10-на цента литъра.Проблема на тези и други страни е, че ТОВА са основни притоци на доход за държавата и са си разпуснали харчовете и бюджета.Сега ще го свият, де.Ние, като нямаме такива доходи от петрол, как сме със по-закърпен бюджет.Но, няма проблем нито за Русия, нито за С.Арабия.Ще пуснат държавни облигации сега, а за другата година ще сметнат петрола по 30 и ще орежат там където може да се реже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
това е истината , която казва Nix. а каква е цената на сорт "Урал" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Брехххх .... да му се невиди !ТЕа анализатори все едни-такива .... Ул-Хак .... Абхишек .... и компания.Дали е случайно ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
BG.BG
преди 8 години
Ето един много лесен начин да се направят пари и да се отървем от злото: купува петрол или петролни компании на цени от 36 щ.д. (момента). После се бомбандират кладенците на най-големия производител на петрол в света - Саудитска Арабия. Цените стават 120 долара за барел или 230% печалба, а освен това се разбива държавата пръскаща тероризъм по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още