IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се спуска към 36 долара

В понеделник американският лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел

09:36 | 15.12.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола записва леки понижения във вторник, след като предната сесия се оттласна от 6-годишното дъно, пише WBP online.

В понеделник американският лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел и достигна 34,53 долара – най-ниското ниво от януари 2009 г. Европейският бенчмарк брент падна до 36,20 долара за барел и ако цената се беше понижила под тази стойност, тя щеше да е на най-ниското ниво от юли 2004 г. 

Във вторник фючърсите върху WTI поевтиняват с 0,28% до 36,21 долара за барел, а брентът поевтинява с 0,34% до 38,03 долара за барел.

Излишъкът в глобалното предлагане на петрол е между 500 хил. и 2 млн. барела на ден, което оказва натиск над цените в низходяща посока.

Според Международната агенция по енергетиката (МАЕ) и през 2016 г. пренасищането на пазара ще продължи. Агенцията очаква резервите от суров петрол да стигнат до 300 млн. барела, когато Иран се завърне изцяло на пазара.

„Износът на суров петрол от Иран е на път да достигне шестмесен връх, тъй като страната увеличава добива и търси купувачи преди санкциите да бъдат вдигнати“, казва Джаспър Лоулър от CMC Markets.

По-късно през деня ще бъде публикуван докладът на Американския петролен институт за ръста на запасите в САЩ през изминалата седмица. Анализаторите очакват спад от 500 хил. барела през седмицата до 11 декември.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Каква част от полимерите отива за опаковка на храни и каква част за строителство / битови стоки / синтетични влакна / индустриални материали за влагане в автомобили, битова техника, покрития и т.н. Очевидно е че тези милиони тонове на година не могат да бъдат произведени без нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Кой, кога и по-точно в кой пост съм споменал, че биопластмасите са синтетични аналози на полиуретан, ПЕТ, полипропилен, полистирен и т.н.Като химик, следва да знаеш, че наименованието идва от определени физични свойства (идващи от структурата).Ако наистина си химик, трябва да ЗНАШ, че полиуретана е забранен материал за пряк контакт с храни.Даже има специална НАРЕДБА 2 ОТ 23 ЯНУАРИ 2008 Г. ЗА МАТЕРИАЛИТЕ И ПРЕДМЕТИТЕ ОТ ПЛАСТМАСИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНТАКТ С ХРАНИОбн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.,и като погледнеш изискваният ще установиш, че само ПЕТ, *** и ПП покриват изискванията за пластмаси, които могат да имат пряк контакт с храни.Да, в България все още има и опаковки от ПС, ПВЦ и т.н, но това не означава че е редно !!!А химик, който твърди че полиуретана е материал годен за опаковка за храна е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
На дотации са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ЧУДЕСНО !А КАКВО СТАВА С ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ?!ОЩЕ ЛИ НЕ СА ФАЛИРАЛИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ЧУДЕСНО !А КАКВО СТАВА С ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ?!ОЩЕ ЛИ НЕ СА ФАЛИРАЛИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Ако си химик, както аз, лесно ще се досетиш че да получиш полиуретан, ПЕТ, полипропилен, полистирен и т.н. от царевица е много по-трудно отколкото от нефтени деривати. Отделно "зеления" ефект е само имиджов, без реално покритие - монокултурното земеделие + пестициди на макс = разрушаване на екосистемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,моля дайте независим източник на вашите заключения.Защото, аз професионално се занимавам и с пластмаси преди да се регистрирате във форума.Ако се поддържате в кондиция, относно нормативната уредба на ЕС и България, касаеща екологията и в частност опаковките, няма да твърдите подобни неща.Само да Ви кажа, че трайни колбаси с цена под 20 лв/кг. ползват биополимери за обвивка, която дори да погълнете ще бъде преработена.Над посочената цена са с естествени обвивки (черва).Не ми се пише в колко области вече са биополимерите ...Господине,още преди нефта да стане 150 щ.д за барел, огромни корпорации започнаха производство на биополимери.Само да подскажа, лидер в ЕС е Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Ако подкарат всякакви кораби, самолети, ракети и прочее на биомаси от царевица и джибре или на ток или с ВЕИ и на вентилатори ...... - тогава ела ми се обади пак .... айде приятен обяд ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
От ваше изказване, никога, ама никога не съм прочел мнение съставено на база факти, а само квалификации в защита на великата нефтена русия, богата на ресурси, но с трагична липса на критична маса от мислещи хора. ---------------------------------------------------------------------------------------------------май точно затова съм те ругал колко и да ми се прайш на Лили Иванова именно защото съм давал най-вече факти мдам докато ти си пишеш некви си сметки и говориш за биоглупости които както се вижда от страницата КОЯТО АЗ СЪМ ПОСТНАЛ а ти НЕ че ПЕТРОЛА НЕМА ЗАМЯНА ИЛИ ПОНЕ НЕМА ДА Е СКОРО на базата на данните за консумация ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още