IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се спуска към 36 долара

В понеделник американският лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел

09:36 | 15.12.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола записва леки понижения във вторник, след като предната сесия се оттласна от 6-годишното дъно, пише WBP online.

В понеделник американският лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел и достигна 34,53 долара – най-ниското ниво от януари 2009 г. Европейският бенчмарк брент падна до 36,20 долара за барел и ако цената се беше понижила под тази стойност, тя щеше да е на най-ниското ниво от юли 2004 г. 

Във вторник фючърсите върху WTI поевтиняват с 0,28% до 36,21 долара за барел, а брентът поевтинява с 0,34% до 38,03 долара за барел.

Излишъкът в глобалното предлагане на петрол е между 500 хил. и 2 млн. барела на ден, което оказва натиск над цените в низходяща посока.

Според Международната агенция по енергетиката (МАЕ) и през 2016 г. пренасищането на пазара ще продължи. Агенцията очаква резервите от суров петрол да стигнат до 300 млн. барела, когато Иран се завърне изцяло на пазара.

„Износът на суров петрол от Иран е на път да достигне шестмесен връх, тъй като страната увеличава добива и търси купувачи преди санкциите да бъдат вдигнати“, казва Джаспър Лоулър от CMC Markets.

По-късно през деня ще бъде публикуван докладът на Американския петролен институт за ръста на запасите в САЩ през изминалата седмица. Анализаторите очакват спад от 500 хил. барела през седмицата до 11 декември.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
конски ето ти колко консумира петрол в световен мащабhttp://***.iea.org/aboutus/faqs/oil/How much oil is there in a barrel?A barrel of oil is equal to 159 litres, 42 US gallons or 35 imperial gallons.How many barrels of oil are produced and consumed a day?For 2016, the IEA Oil Market Report forecasts worldwide average demand of nearly 96 million barrels of oil and liquid fuels per day that works out to more than 35 billion barrels a year. Production breached 97 million barrels per day in late 2015.Както се вижда от доклада само на ден се консумират 96млн. барела х 159л. всеки. Можете да си го сметнете това нещо в къщи и вие ми твърдите, че некви си биощуротии или шистаци ше изместят петрола ?? Тази царевица където си написал, виж колко царевици трябва да се произведат за да се насмогне поне на половината. Та затова са тези войни именно за петрол и за пари печалби - това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
mvr0306
преди 8 години
Занимавам се с полимери професионално - дела на биополимерите е 1-2% и няма шанс на стане по-голям в скоро време. От една страна трябват нови земеделски площи = изсичане на гори, от друга страна преработката им е доста скъпа и енергоемка, в пъти повече от тези с петролен произход. Големите концерни ги разработват с имиджова цел - имаме "зелени" , "био" и т.н. продукти. Те обаче нито са по-евтини, нито по-екологични от класическите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
САЩа също и немаше да драпат толкова за "ядреното оръжие" на Иран това е другата работа, а те толкова искат да им пипнат бензинеца и на тях и да ги разпарчатосат като Ирак да им вкарат разни Идили Кайди Нусри и други такива чудеса и да си цоцат от там на 10$ кинта ако може ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Господине ... :)) тези войни който ги прави САЩ не са за тоя дет клати гората само тва щи кажа .... САЩа ако толкова много си имаха бензини и шистаци и са "независими" от петрола щяха да си стоят дома не да бомбят арабите за петрол и афганистанците за литии и хероина нали ?!? Ако САЩа имаха ресурсите на руснаците и камиларите щяхме да купуваме от тях бе ......А това, че Wallstreet бъзика цените въобще няма нищо общо с консумации, шистаци и други т.ъпотии. Цените се бъзикат нарочно за да фалират кремълските орди това е очеизвестно и всички такива като ала Венецуела "непослушници" .... След като фалират и всичко здаде багажа, цената пак ще хвърне на 150$ там където си беше и САЩа ше започне да си цоца пак от чуждите ресурси и да ни ги продава и на нас на дебело ...... нещо неясно ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Господине,вие бяхте един от тези които ме оплюхте за предположението за под 40 щ.д. за барел.Сега пак се плюнчите за предположението ми за 20 щ.д. за барелЧетете, че сме може би на разстояние от няколко дни или седмици от предположената цена:http://***.investor.bg/surovini/365/a/drugata-petrolna-realnost-nai-evtiniiat-sort-petrol-v-sveta-e-blizo-do-20-dolara-207849/Тогава сигурно пак ще има плюнки ...От ваше изказване, никога, ама никога не съм прочел мнение съставено на база факти, а само квалификации в защита на великата нефтена русия, богата на ресурси, но с трагична липса на критична маса от мислещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Ако САЩ одобрят да отменят 40 годишната забрана за износ на нефт, считайте че 20 щ.д. за барел ще е една доста висока цена.--------------------------------------------------------------------------------------абе къде литна и ти бе тея да не са гламави там ?!? Ше отменели били то за затворени платформите в Тексас заради тея цени изпофалираха там тук в Инвестора ми пишат, че "немало криза там" ти ми казваш, че щели да изнасят ?!? Абе ти собственик на петролна компания ли си ?? Я си престай да имаш нефтена компания ей са в тоя момент и до са си продавал на 100 средно и сега на 35$ и ше увеличаваш ли износа ?!? Или ше свиваш разходите/запълваш дупките и ше чакаш в хралупата за по-добри дни ? Тоя шистов газ е само за пред телевизията, що иначе отиват да се гърбят в Ирак и Сирия ве ?!? Това да не за спорта ве аве луди ли сте ве ?!? To e за ресурсите ве ей за петрола който е там ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Пропускаш революцията в биопластмасите.Царевицата е основна суровина за биопластмаси, която сериозно яде дела на нефтените.А за опаковките ...Не знам дали сте забелязали, но и там има преминаване към стъкло за скъпите продукти и за картон и композит (полимер-алуминиево фолио) за евтините продукти.Широко вече се обсъжда да се въведат кенове от по 5 литра за бира, за да се премахнат опаковките от ПЕТ с литраж, 1; 1,5 ; 2, 2,5.Качеството на напитката ще е несравнимо, както и след започване на употреба, поради предотвратяването на неконтролирано разгазиране при ПЕТ бутилките.Въобще никога повече няма да е същото.Пак ще сме консуматори, но доставката на продуктите се изменя кардинално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Натиск на цената неизбежно ще оказва развитието на ВЕИ технологиите. Но, от друга страна нефта не е само бензин и дизел - нефта е критична суровина за цялата индустрия и начина на живот такъв какъвто е днес: заобградени сме от пластамаси, лепила, синтетични дрехи, дунапрени, бои, топлоизолации , бутилки за минерална вода, кофички за кисело мляко, "найлони" и т.н. - всичко това се произвежда от нефт. Тук консумацията опрделено ще расте или поне няма да намалява. Това ще подкрепя цените. И също - шистовте технологии са много по-скъпи в сравнение с добива в Залива където нефта е под налягане и сам излиза на повърхността, топло е, и е близко до пристанищата. Добива в Русия също е скъп- находищата са на север, нефта е гъст поради ниските температури, съответно е нужно повече енергия за препомпването му. Нефта трябва да се изпомпва от земята за разлика от Залива където сам излиза. Така че факторите за цената са много и често в противоположни посоки.. да гледаме шистите или ВЕИ не е правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
значи увеличаваме бонуса за американски служители работещи в петролната индустрия .... на 200К ..... :)) Сигур чакат негативна цена едно поне -100$ и да носи някой делвата +100 кинта на ръка и да ги дари и двете .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Не ми се търси в архива, но всички плювалници, които ме оплюха преди 4 месеца, като изказах предположение за драстичен спад на петрола под 40 щ.д., да вземат сега да се оплюят взаимно.СА и Русия въобще подцениха устойчивостта на шистовата технология за добив на нефт.Ако САЩ одобрят да отменят 40 годишната забрана за износ на нефт, считайте че 20 щ.д. за барел ще е една доста висока цена.2015 се оказва може би преломна за цената на нефта.Въпреки, че в България енергията от ВЕИ бе превърнат в бандитски бизнес, много държави доказаха, че е бъдещето.Ние естествено пак ще хванем правия път, но винаги трябва да пробваме всички грешни, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още