IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските данни на Китай и спадът в резервите в САЩ подкрепиха петрола

Американският петролен институт обяви изненадващ спад в резервите през седмицата до 8 януари

10:45 | 13.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът прави опити да се възстанови в сряда след добрите данни за китайския износ и новината за спад в резервите на САЩ, съобщи WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с повишение от 1,69% до 30,90 долара за барел към 10:30 часа българско време. Европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,21% до 31,20 долара за барел. 

Във вторник цената на WTI падна под 30 долара за пръв път от декември 2003 г., след като редица анализатори понижиха прогнозите си за суровината през 2016 г. и допуснаха, че може да се стигне до цена от 20 долара долара за барел.

Американският петролен институт обяви изненадващ спад в резервите през седмицата до 8 януари от 3,9 милиона барела. Пазарите очакваха ръст от около 2,5 милиона барела.

По-късно днес излизат правителствените данни на Администрацията за енергийна информация. WBPonline, посочва, че тя е изключително песимистична, като прогнозира, че свръхпредлагането ще продължи до втората половина на 2017 г. Освен това според администрацията през 2016 г. спадът в цената на петрола ще е 21%.

Китайският износ нараства с 2,3% на годишна база през декември и се представя много по-добре, отколкото икономистите очакваха. Прогнозите бяха за свиване от 4,1%. За същия период вносът намалява с 4%, което е двойно по-малко от очакванията, но пък е 14-ти пореден месец понижение. Така търговският излишък нараства от 343,10 милиарда юана през ноември до 382,05 милиарда юана през декември.

Въпреки опитите за оттласкване на цената на петрола от исторически ниските цени, инвеститорите продължават да са предпазливи, тъй като перспективите за "черното злато" остават слаби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
За нищо не съм сигурен на 100% и когато ми се каже така, вярвам, че ме заблуждават. Иначе предполагам и за Libor и Eoribor, сте бил така уверен, но знаем, че и те бяха манипулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 8 години
на 100% е реална, можеш да спреш да се чудиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
ivanrog
преди 8 години
"Американският петролен институт обяви изненадващ спад в резервите през седмицата до 8 януари"Чудя се колко е реална статистиката и дали не става дума за манипулиране на пазара, просто питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още