IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният петрол увеличава заплахата от фалит за редица компании в САЩ

Три големи инвестиционни банки – Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup – очакват цената да падне под 30 долара и да достигне 20 долара за барел

17:21 | 12.01.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се доближават до 30 долара за барел и за голяма част от индустрията в САЩ вероятността от фалит става все по-реална, пише Wall Street Journal. Три големи инвестиционни банки – Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup – очакват цената да падне под 30 долара и да достигне 20 долара за барел в резултат на забавянето на китайската икономика, поскъпването на долара и глобалното свръхпредлагане.

Една трета от производителите на петрол и газ в САЩ биха били изправени пред фалит и преструктуриране до средата на 2017 г., смятат от частната изследователска компания Wolfe Research. Някои от тях биха оцелели, ако цените се възстановят до поне 50 долара. 

Над 30 малки компании, които дължат общо 13 милиарда долара, вече са подали документи за защита от кредиторите, сочат данни за юридическата фирма Haynes & Boone.

Тази седмица анализаторите от Morgan Stanley публикуваха доклад, в който сегашната ситуация е определена като по-лоша от тази през 1986 г. „Този срив е по-дълбок и по-дълъг от всеки един от петте сривове, които наблюдавахме от 1970 г.“, казва Мартин Ратс от Morgan Stanley.

Взети заедно, северноамериканските производители на петрол и газ губят близо 2 милиарда всяка седмица, казват консултантите от AlixPartners в доклад, който предстои да бъде публикуван тази седмица.

Според Cowen & Co производителите в САЩ ще съкратят бюджетите си с 51% спрямо 2014 г. до 89,6 милиарда долара – свиване, което е по-голямо от това през 90-те години. 

Енергийните компании, взели големи заеми по време на шистовия бум, днес нямат друг избор, освен да продължават да добиват, за да финансират изплащането на лихвите. И същевременно затъват още повече, посочва WSJ. Фирми като Sandridge Energy, Energy XXI и Halcón Resources плащат над 40% от приходите си през третото тримесечие за лихви по кредитите, сочат данни на S&P Capital IQ.

Грес Смит от Energy XXI казва пред WSJ, че компанията е изкупила обратно облигации на стойност над 900 милиона долара, за да намали разходите по лихвите.

Дори по-успешните компании, които си продаваха при цени над 50 долара за барел, казват, че ще продължават да увеличават добива. Сред тях са ConocoPhillips и Pioneer Natural Resources – два от най-успешните шистови оператора в САЩ.

Скот Шефийлд, главен изпълнителен директор на Pioneer, казва, че добивът на повече петрол и газ има смисъл, дори когато цените са ниски, тъй като най-ефективните кладенци все още носят добро доходност. Освен това инвеститорите приветстват ръста при енергийни компании, които се считат за стабилни.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ако кредитите на фирмите добиващи шистов газ са с рейтинг ''ААА'' горко и тежко на застрахователи и банките които са отпуснали кредитите А колкото до статията естествено да не се казва цялата истина - ''За една година в САЩ фалираха или спряха работа около 1000 нефтени платформи'' - http://yphalachev.blogspot.bg/2015/12/1000.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ОСНОВНИТЕ КУПУВАЧИ СА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ , ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ, ЗАСТРАХОВАТЕРЛНИ КОМПАНИИ "ИНВЕСТИРАЛИ" В ОБЛИГАЦИИ С КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ "ААА"А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ФЕД - те не купуват , а само продават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
днеска гениите в миналата статия обясняяха как Сашови като изнасяли щяло да стане по 5 кинта .... и щели да утрепат пазара :)) майко мила на кви икономики ги учат само ..... то тея им писах, че са им затворили платформите ама не бе как бе там са безсмъртни еми ай са да видиме ...... кой ше почеша коня пръв за гривата ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
а там не са ли безсмъртни ?!? ... :)) тролеите тука все на руски гробища плачат, а то къде бил риска - в самата империя ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 8 години
АМИ НИЕ?Нали си спомняш как бяхме побеснели по тази технология!Не допускаш ли, че е възможно някоя "наша" банка да е е загробила с такива пакети от токсични шистови облигации?!Ако това е станало кака МЕНДА ще притичва пак за да обяснява, че сме длъжни да спасим пореднта гръмнала частна банка!КОИ ЛИ СА ИЗГОРЕЛИТЕ С ТЕЗИ ОБЛИГАЦИИ И ИМА ЛИ СРЕД ТЯХ НАШИ ХОРА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 8 години
Всички мисля пропускат основния въпрос - колко от "шистовите" облигации е изкупил ФЕД ? Щот ако е както подозирам ще имате да чакате фалита на фистоваците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 8 години
СЪЖАЛЯВАМ НО НЕ СИ НАЯСНО СЪС СЕКЮРИТИЗИРАНАТА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА РИСКА!НЕ СИ НАЯСНО, ЧЕ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ОПАКОВАЛИ ТЕЗИ КРЕДИТИ В ЕДНИ КРАСИВИ ПАКЕТИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ "ААА" СА ГИ ПУСНАЛИ НА ПАЗАРА И ЦЯЛАТА ТАЗИ ТОКСИЧНА МАСА Е ПОПАДНАЛА В КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ - облигационера!На инвестиционната банка изобщо не и пука дали ШИСТОВАКА плаща или не! Тя не носи риск за неговото поведение!РИСКА ГО НОСИ ОБЛИГАЦИОНЕРА ИЛИ ПЪК ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ , АКО ТОЙ СИ Е НАПРАВИЛ ТРУДА ДА ГО ЗАСТРАХОВА!Иначе активите на ДЛЪЖНИКА с които е обезпечено вземането няма да покрият кой знай каква част от задължението! ЗАТОВА БЕ И СЛЕДНОВОГОДИШНОТО "РАЗТОВАРВАНЕ" НА ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ.Облигационерите решиха, че е по добре с нещо макар и малко, отколкото без нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Е как бре, Импе, според тукашните капиталета Русия и с камили даже не може да се препитава! Даже и песък не могат да продават! Разни мозъци викат, че и в космоса летели на саудитски ракети, а ток си правили с ебонитови пръчки и вълнен *** - вълнените парцали ги внасяли от Велика Евроатлантическа България ... Даже един кон вика, че немало да изпролетат, щот немало с какво да си купуват хлебец... Даже Гърция, Кипър, Израел и Наша Милост сме се ръгали с лакти кой повече гладни руснаци да привлече за социален патронаж - фрау канцлерин Шмъркел щела да раздава награди на премиерите за повече подслонени руски бежанци...? Верно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Ключовото в статията е този абзац:"Енергийните компании, взели големи заеми по време на шистовия бум, днес нямат друг избор, освен да продължават да добиват, за да финансират изплащането на лихвите. "За кредиторите също е ок да си преструкторират заема от колкото да го отпишат на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Какъв оптимизъм има в статията ти Ради. НАПУК НА НИСКИТЕ ЦЕНИ ШИСТОВАЦИТЕ НАИСТИНА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ, но по важното е дали ще продлжат да плащат на облигационерите!Отлагане на плащанята води до това което се случи след нова година - МАСОВА ПРОДЖБА НА ОБЛИГАЦИИ и загуби в размер на 2,5 трил.$ !!Точно тази разпродажба на безценица на облигации е дала възможност на някои ШИСТОВОЦИ да мобилизират капитал и изкупят ОБРАТНО облигациите си!КАКВО ПРАВЯТ ОСТАНАЛИТЕ КОИТО НЯМАТ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ?Те вече са "подали документи за защита от кредиторите",А какво правят облигационерите които разбирайки накъде вървят нещата са застраховали риска в ЕЙ АЙ ДЖИ?!Ами чакат да им изплатят сумите!А застрахователя дали ще направи плащането?Да не се окаже, че сред застраховалите риска са и ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ както бе по време на строителния балон!ЗАФОРМИЛА СЕ ЕДНА СИТУАЦИЯ КАТО НА БОРДА НА ПОТЪВАЩИЯ ТИТАНИК - вода много, лодки малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още