IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се доближиха до 30 долара за барел

Мнозина анализатори очакват спадовете да продължат

09:52 | 12.01.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява във вторник, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове, пише WBPonline.

Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел.

По-рано през сесията WTI поевтиня до най-ниското си ниво от декември 2003 г., а Брентът – до най-ниската стойност от април 2004 г. Цените обаче така и не паднаха под 30 долара за барел. 

По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни на Американския петролен институт за резервите в САЩ.  По-важният доклад на правителствената Администрация за енергийна информация излиза в сряда. 

„Мащабните разпродажби при суровината изглежда ща продължат в краткосрочен план, доката пазарът не намери ново равновесие“, казват от австралийската банка ANZ.

Анализаторите от Morgan Stanley допускат, че цена от 20 долара за барел може да стане скоро реалност, като по този начин се присъединяват към прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs, според която през цялата 2016 г. може да се наблюдават ниски цени. “Предвид продължаващото поскъпване на долара сценарий с цена от 20-25 долара е възможен”, пишат от Morgan Stanley.

WBPonline посочва, че от началото на новата година и двата ключови сорта са поевтинели с около 17%. Според Barclays средната им цена през 2016 г. ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered – 10 долара за барел.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered 10 долара за барел." Ако при 10 долара е песимизъм - 150 или 200 сигурно ще да е свръх оптимизъм . Аман от депресирани . Нима БГ и Европа да не се радват при всяко понижение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Аз един път ти предложих сделка - да не пишеш тук, докато рушлямската държава не умре. Когато Раша фалира и се разпадне, ти почваш да пишеш, а аз спирам. ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Тежка е съдбата на *** бпюнчовци ...Искам да ми се извинят, за дето ме оплюха, че прогнозирах преди две седмици, че петрола върви към 30 щ.д. за барел още в началото на 2016, а за средата предвиждам 20.Спадне ли петрола на 20 щ.д. рушлямска държава, както и платените и *** умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ето и още един пример със златото дет на "никой не му трябваше" и за тва цената паднала ...."Unprecedented Demand" - US Mint Sells Nearly As Much Gold On First Day Of 2016 As All Of January 2015http://***.zerohedge.com/news/2016-01-11/us-mint-slammed-unprecedented-demand-precious-metalsкогато цената на нещо е ниска, то се купува, още повече, че без петрол не става, вие тука си прайте някви криви сметки без кръчмарина, а то има още 1000 фактора който говорят точно обратното ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
добре, значи сега стоката е "намалена в магазина" и никой не го ще разбираш ли щото на "никой не му трябва" То добива не е тайна а ти видя ли supply/demand колко е нещо съотношение това онова а ? Значи пускат нещо на discount 60-50% в мола и никой не отива да го купува а ше чака цените пак да станат "нормални" така ли ?!? Я ми кажи в търговското училище на кво ви учат, че iPhona както е сега на 1000$ х 1.7964лв. върви повече от когато е на 800$ х 1.30 лв. в последния случай имаме @свръх добиване" на iPhoni .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Всичко тече и се променя! Земетресенията, борсовите сривове, валутните и други войни все са в резултат на натрупвани проблеми не решавани в установените рамки. След разчупване на рамките, разтежът продължава. Днес растежът намалява, значи рамките го възспират и щом хората не могат да се разберат да променят рамките (Империята не може да продължи развитието си без свежи външни човешки и природни ресурси; а Русия, Китай, Иран могат да си позволят да не искат да отстъпят и станат колонии на Империята), набиращата сила криза/вълна/конфликт/война ще промени рамките. Изходът можем да гадаем: Аз очакват Империята да погълне съпротивляващите се (което може и да не видя в моя живот), след което да последва нов растеж до следващата криза. Която пък ще бъде преодоляна с промяна на системата в още по-жестоко експлоатираща нас данъкоплатците. И така, докато Природата се намеси да успокои нашествието на хомосапиенса с нещо още по-предизвикателно като организирана материя. Успешна адаптация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
Xman1
преди 8 години
Информацията за добива не е някаква тайна, можеш сам да го погледнеш... или мислиш, че лъжат?! ето линк:https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=mcrfpus2&f=m Рекордите на всички времена за тях са около 10 милиона барела на ден, в момента са 9,3 милиона барела. Тези 10 милиона барела на ден са точно при т.нар. "peak oil" , нива които не трябваше никога да бъдат достигнати, според теорията. Миналия Април добивите бяха 9,7 милиона барела, т.е. ако бяха продължили да увеличават кладенците, можеха да надминат всички рекорди. Един вид това което се случи на практика, удари всички теории в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
кат гледам явно някой т.ъпунгер не е съгласен със стъкмистиката на International Energy Agency ..... :)) Това е нормално в Инвестора да "знаете за петрола повече" от тея ... :)) Пишете тогава на агенцията да си оправят графиките и да напишат вътре, че е свърхпредлагане техните чартове не важат и ше стане левче ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Моторесте искам да отвориш тоя чартhttps://***.iea.org/oilmarketreport/omrpublic/и да ми посочиш твойте глюпости къде предлагането е повече айде да видиме къде е ....... и стига дрънкахте щуротии предлагането е толкова колкото е търсенето в момента даже се е увеличило търсенето ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
явно не сте гледали чарта на петрола ...... само тва ше ви кажа .... :)) След време нищо чудно даже и нови върхове да направи ..... но няма да стои на 20 стинки това е гарантирано :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още