IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се доближиха до 30 долара за барел

Мнозина анализатори очакват спадовете да продължат

09:52 | 12.01.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява във вторник, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове, пише WBPonline.

Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел.

По-рано през сесията WTI поевтиня до най-ниското си ниво от декември 2003 г., а Брентът – до най-ниската стойност от април 2004 г. Цените обаче така и не паднаха под 30 долара за барел. 

По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни на Американския петролен институт за резервите в САЩ.  По-важният доклад на правителствената Администрация за енергийна информация излиза в сряда. 

„Мащабните разпродажби при суровината изглежда ща продължат в краткосрочен план, доката пазарът не намери ново равновесие“, казват от австралийската банка ANZ.

Анализаторите от Morgan Stanley допускат, че цена от 20 долара за барел може да стане скоро реалност, като по този начин се присъединяват към прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs, според която през цялата 2016 г. може да се наблюдават ниски цени. “Предвид продължаващото поскъпване на долара сценарий с цена от 20-25 долара е възможен”, пишат от Morgan Stanley.

WBPonline посочва, че от началото на новата година и двата ключови сорта са поевтинели с около 17%. Според Barclays средната им цена през 2016 г. ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered – 10 долара за барел.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Няма как равновесната цена да остане за много дълго под 20 долара, защото това би означавало основно арабите да останат на пазара, а те нямат капацитета да задоволят цялото световно търсене. По вероятно е цената да удари някакво екстремно дъно и след това да почне постепенно да се възстановява докато достигне ново равновесно ниво, което най-вероятно ще е между 40и 60 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
stefi
преди 8 години
Това беше Дъното на нефта... следва 60 - 70 $ / barel ..........ако щете ;)вероятно през другата седмица започва Рали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
mvr0306
преди 8 години
Аз също имам съмнения относно органичния произход на нефта, но все пак това е официална наука, развивана в целия свят от Русия до САЩ. Може би истината се знае някъде и от някого но до нас не достига информация. Разбира се, може да е вярна и далеч по-простата теза че камиларите помпят като луди за да ударят Русия (заради Сирия) без да мислят какво ще помпят след 5 год. Безрасъдните им действия се подкрепят от факта че въпреки че цените удрят и техния бюджет (20% дефицит!) не мислят да намалят добивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
Xman1
преди 8 години
Най вероятно ще си намери равновесна цена, но тя може и да е под $20. Освен това явно има информация, която не се казва, до сега шистовите трябваше да са фалирали, а те не само, че не фалират, а започнаха да изнасят... т.е. да правят конкуренция на ОПЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Когато има свръхпредлагане от даден продукт, няма никаква гаранция, че пазарната цена ще ти покрива всички направени разходи. Доста е вероятно голяма част от спекулантите, които складират физически петрол да излезат на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Xman1
преди 8 години
Общоприетите теории са грешни, всъщност науката си няма на идея от какво се получава нефта, това е истината. Някой друг също го е разбрал... и ето го резултата. Народа ще го разбере след 10-тина години. Просто някога в нефта са открили фосили и са решили, че от тях се е получил... това все едно в скалите да открият фосили и да решат, че скалите от тях са се получили... няма начин, така ще е.... Как се обясняват тогава огромните количества нефт дълбоко под океанското дъно... та ние дори не знаем какво има дълбоко под земята, защото не са правени достатъчно сондажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
До преди няколко години картела ОПЕК държеше добива на петрол на много по ниски нива от потенциални капаците за добив и затова цената беше висока. Шистовият добив на САЩ обаче развали играта на картела и противопостави един на друг различните членове на ОПЕК, като всеки започна да увеличава добива си за да не губи пазарен дял. Като капак на всичко дойде отслабването на китайската икономика, която намали вноса си на всякакви суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Смях им се като казваха, че ще стигне 20$, ама както е тръгнало... Макар че очаквам да се качи поне до 40$ в края на годината. Не може да пада до безкрай.А това складиране, не увеличава ли производствените разходи? Едва ли е безплатно, а ако няма кой да ти го купи, то няма какво друго да го правиш, не можеш да го върнеш обратно в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
mvr0306
преди 8 години
Има някаква геополитическа игра зад тази история и тя е най-вероятно да се удари Русия. Аз се чудя откъде изведнъж толкова голямо производство? Нали вече трябваше да сме преминали пика в производството на нефт, поне според общоприетите теории?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Все още има свободен капацитет за складиране на свръхпроизводството на петрол, но следващите месеци всички свободни капаците могат да се зпълнят и тогава ще стане драма. Някой дори да иска да купи физически петрол с цел да го складира и по късно да го продаде, няма да може да го направи, защото няма да има свободен капацитет нито в танкерите, нито на сушата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още