IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски фирми се обръщат към криптовалутите за търговия с Китай

Най-малко две компании без санкции са започнали да използват стейбълкойна на Tether Holdings и други криптовалути за уреждане на трансакции с китайски клиенти и доставчици

14:04 | 29.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските компании за суровини, които имат затруднения да извършват финансови трансакции с китайски фирми, се насочват към нов начин за уреждане на сделки – стейбълкойните.

Най-малко два водещи производителя на метали, и двете компании без санкции, са започнали да използват стейбълкойна на Tether Holdings и някои други криптовалути за уреждане на трансакции с китайски клиенти и доставчици, съобщават пред Bloomberg високопоставени мениджъри във фирмите, пожелали анонимност. В някои от случаите сетълментите минават през Хонконг.

Двете големи руски компании сега се обръщат към блокчейна две години след инвазията в Украйна, която подчерта трайните ефекти от международните ограничения върху икономиката. Руските производители на суровини като никел, желязо, дървесина са изправени пред предизвикателства с получаването на плащания за стоките си и покупка на оборудване и др. от началото на конфликта през 2022 г. Това важи дори и самите компании да не са санкционирани, въпреки че редица от тях станаха обект на ограничения от САЩ, Европейския съюз и партньорите им.

Дори и в Китай, която не се присъедини към международните санкции срещу Русия и е основен пазар за износ на руска продукция, както и доставчик на стоки и оборудване, финансовите трансакции са станали по-трудни през тази година. Това до голяма степен се дължи на заплахите от американското финансово министерство за вторични санкции, което на свой ред затегна мерките за съответствие на бизнеса.

„Със стейбълкойни трансферът може да отнеме едва 5-15 секунди и да струва няколко цента, което прави такива трансакции доста ефикасни, когато изпращачът вече има база от активи в стейбълкойни“, коментира Иван Козлов, експерт по дигитални валути и съосновател на Resolv Labs, която обаче не се занимава с търговия на суровини. Стейбълкойнът USDT има паритет с щатския долар, което прави използването му дори още по-удобно за износителите.

Алтернативата често пъти е по-бавни трансакции или дори риск от замразяване на банкови сметки, посочват мениджърите. Някои компании, които не са санкционирани, са открили десетки сметки в различни държави, но са били замразени една след друга, коментира един от източниците.

„В страни, които са изправени пред проблеми с доларовата ликвидност и капиталов контрол, задграничните сетълменти чрез криптовалута и особено обвързани с долара стейбълкойни, са относително често срещана практика и не само при суровините“, коментира Козлов.

Използването на криптовалути за плащания не е нещо необичайно за страни, подложени на санкции. Трансакции за карго превози от Венецуела все по-често се извършват с тетер. Много от сделките, които се осъществяват при значителни отстъпки, са извършвани с посредници, базирани в Дубай.

Нарастващата роля на криптовалутите при сетълмента също така е сигнал за промяна на отношението на руската централна банка към сектора. Досега регулаторът обмисляше пълна забрана върху използването и създаването на всякакви криптовалути, но през ноември гуверньорът Елвира Набиулина заяви пред парламента, че подкрепя експериментирането с такъв вид плащания при международни трансакции.

Въпреки това от банката напомнят на кредиторите, извършващи плащания с криптовалута, че тя се приема само при задгранични плащания и такива сделки не трябва да бъдат рекламирани, коментира близък до централната банка източник.

От централната банка също така наскоро съобщиха, че са наблюдавали значително увеличение на криптовалутната активност сред руснаците през последните тримесечия.

Свързаните с дигиталните активи банкови услуги в Русия също се увеличават. „Росбанк“, собственост на милиардера Владимир Потанин, който е акционер и в производителя на никел „Норилск“, стана първата руска банка, която започна да изпълнява задгранични плащания с криптовалута за бизнес клиенти през юни миналата година, съобщи в. „Ведомости“. Оттогава и други кредитори започнаха да предлагат такива услуги.

Междувременно някои фирми за суровини предпочитат други подходи за уреждане на трансакциите си, които някога са се приемали за по-скоро екзотични. Някои производители на желязо използват бартерни сделки, при които суровината се разменя за други стоки, изпращани директно в Русия, като напълно се избягват междуграничните трансфери, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още