IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва пилотната програма за дигитална рубла следващата седмица

Първоначално ще участват 13 банки и ограничен кръг техни клиенти

11:30 | 10.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия разширява пилотната си програма за дигитална рубла, като започва реални тестове с 13 банки от следващата седмица. Това обяви централната банка, цитирана от CoinDesk.

Президентът Владимир Путин подписа закона за дигиталната рубла през юли, въпреки че пилотният проект на централната банка за т. нар. CBDC (central bank digital currency - цифрова валута на централа банка) се разработва от известно време. Русия – която е обект на множество санкции от САЩ и Европа след инвазията в Украйна – гледа на дигиталната рубла като на начин за заобикаляне на финансовите ограничения.

„Започването на пилотни операции с реални дигитални рубли е най-важният етап от проекта“, се казва в съобщението на регулатора. „Това ще ни позволи да изпробваме оперирането на платформата на дигиталната рубла в индустриална среда, да разработим всички необходими процедури с участието на клиенти, да коригираме процесите, ако е необходимо, и да се уверим, че клиентският път е удобен и разбираем за потребителите“, посочват още от централната банка.

Гражданите и бизнесът ще могат да използват дигиталната валута „по свое искане“ от 2025 г., заяви Олга Скоробогатова, първи заместник-управител на Руската централна банка в изявление.

Тестът ще се проведе в рамките на 13 банки и ограничен кръг техни клиенти, става ясно още от съобщението. Първият етап на тестовете ще се фокусира върху дигиталните портфейли, трансферите на средства между граждани, покупките на стоки и услуги чрез QR кодове и по-прости автоматизирани плащания.

„Пилотните участници ще могат да плащат с дигитални рубли на 30 места за търговия на дребно, разположени в 11 руски града“, се посочва още. До края на тази година списъкът с участници ще се увеличи, включвайки както граждани, така и компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
earth1225
преди 8 месеца
Времето ще покаже, но според мен си вкарват невероятен автогол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
OHЯ
преди 8 месеца
Късия , все по-велики ги прави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Ахахахахааа, пPaccия първо да направи пилотна програма за вътрешни тoaлeтни! Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Клоуни :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
Няма спасение никъде от тоя ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още