IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е все по-близо до пилотния проект за дигитална рубла

Ако законът бъде приет и след това подписан от президента Владимир Путин, Руската централна банка може да започне тестове още следващия месец

10:44 | 19.07.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия напредва с плановете си за въвеждането на дигитална рубла, присъединявайки се към растящия списък от страни, експериментиращи с електронни валути, на фона на растящата ѝ изолация заради войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Законодателството, с което се одобрява създаването на национална дигитална валута, ще бъде разгледано в Съвета на федерациите – горната камара на парламента – в сряда. Ако бъде прието и след това подписано от президента Владимир Путин, Руската централна банка може да започне тестове на дигиталната рубла още през следващия месец.

Над половината централни банки в света разглеждат възможността или вече разработват дигитална валута, според данни на Международния валутен фонд (МВФ). Най-малко 20 работят по пилотни програми, включително Индия, Япония и Китай – където проектът е достигнал до 260 млн. души и се изпробва в обществения транспорт, електронната търговия и др.

За разлика от монети като биткойна, които разчитат на децентрализирани платежни системи, независещи от правителства, дигиталните валути, издавани от централни банки, се емитират и регулират от съответните правителства. Според техните привърженици дигиталните валути ще направят по-достъпни банковите услуги, ще подобрят ефективността на плащанията и ще намалят разходите за трансакции. Скептиците обаче предупреждават за рискове за личните данни и потенциални кибератаки.

Руската централна банка планира да приложи пилотния проект с 15 кредитора в страната. В рамките му компании и отделни потребители ще могат да си правят дигитален портфейл на платформа на централната банка, до който ще има достъп чрез всяка руска банка. Трансакциите с дигитални рубли ще са безплатни за клиентите на дребно, а за корпорациите таксата ще е 0,3% от превежданата сума, става ясно от насоки на държавния регулатор.

Проектът се осъществява на фона на санкциите на Запада, които откъснаха руските банки от световната финансова система в отговор на войната в Украйна. Международните банки въвеждат все по-ограничителни политики за плащанията от Русия, която цели да отслаби ефектите на ограниченията, стимулирайки търговията в национални валути със страни като Китай и Индия.

От началото на годината руската рубла е поевтиняла с 18% спрямо долара – едно от най-лошите представяния сред валутите на развиващите се пазари, изпреварено единствено от турската лира и аржентинското песо. Намаляващите приходи от енергоизточници и възстановяването на вноса изяждат от руския излишък по текуща сметка, докато разходите за войната пресушават бюджета.

Според някои депутати дигиталната рубла ще улесни трансграничните плащания на Русия.

„В настоящата среда е важно да имаме инструменти за независими плащания и канали за финансова информация, които могат да бъдат използвани в търговията ни с чуждестранни партньори“, заяви Николай Журавлев, заместник-председател на Съвета на федерациите, по време на дебат по-рано този месец.

Може обаче да се окаже, че е прекалено рано за подобни надежди, тъй като дигиталната рубла първо трябва да бъде свързана с валутни платформи на други държави, за да може да има международни трансакции, а засега такива признаци няма, отбелязва Александра Прокопенко, бивш съветник към Руската централна банка, която сега е част от екипа на базирания в Берлин Carnegie Russia Eurasia Center.

По думите ѝ дигиталната валута би могла да направи трансакциите по-прозрачни на териториите, анексирани от Украйна, където сега всички плащания са в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 16
Naemate1
преди 9 месеца
Смях в залата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
evlogi
преди 9 месеца
До: penkiler1415 Аз съм виждал руски робот за рязане на ябълки на 4 части.Тежи 6 тона, харчи 750 кила нафта на час, вдига 117 децибела шум и реже ябълка на 3 части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 18
penkiler1415
преди 9 месеца
Някой да е виждал руско дигитално нещо? Аз не съм. Ако някой е виждал, да сподели впечатления, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 15
khao
преди 9 месеца
къде е оня малиумм цико, да поплаче малко... или само дигиталното евро е проблем, но за копейките е ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 18
penkiler1415
преди 9 месеца
Дигитално руско нещо?? Мани, мани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
evlogi
преди 9 месеца
Дреме му на някой..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още