IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

24 централни банки се очаква да имат дигитална валута до 2030 г.

Повечето нови дигитални валути на централните банки (CBDC) ще са в сегмента на дребно

10:21 | 11.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Около две дузини централни банки в развиващи се и развити икономики се очаква да имат дигитална валута в обращение до края на десетилетието. Това става ясно от проучване на Банката за международни разплащания (БМР), цитирано от Ройтерс.

Централните банки по света проучват и работят по дигитални версии на техните валути за използване на дребно, за да не оставят дигиталните разплащания в ръцете на частния сектор на фона на намаляващото използване на кеш. Някои проучват и версии за трансакции между финансови институции.

Повечето нови дигитални валути на централните банки (CBDC) ще са в сегмента на дребно, като 11 централни банки може да се присъединят към Бахамите, Ямайка, Нигерия, където вече има активни дигитални валути, става ясно в проучването сред 86 държавни регулатора, проведено в края на 2022 г.

Що се отнася до сегмента „на едро“, където в бъдеще финансовите институции може да получат достъп до нови функционалности благодарение на токенизацията, девет централни банки може да пуснат свои CBDC.

„Подобряването на трансграничните плащания е сред ключовите двигатели на работата на централните банки по CBDC на едро“, се посочва в доклада.

В края на юни Швейцарската национална банка съобщи, че ще започне издаване на CBDC на едро в рамките на пилотна програма. Европейската централна банка (ЕЦБ) пък е напът да започне своята пилотна програма за дигитално евро преди евентуалното му официално пускане през 2028 г. Тестовете в Китай вече обхващат 260 млн. души, а две други развиващи се икономики – Индия и Бразилия – планират пускане на дигитални валути следващата година.

От БМР посочват, че делът на централните банки в проучването, ангажирани със CBDC под една или друга форма, се е увеличил до 93%, като 60% посочват, че появата на стейбълкойните и други криптоактиви е ускорила работата им.

През последните 18 месеца имаше редица сътресения на криптопазара, включително краха на стейбълкойна TerraUSD през май 2022 г., фалита на криптоборсата FTX през ноември и тези на банките Silicon Valley Bank и Signature Bank, които обслужваха доставчици на криптоуслуги.

И макар всичко това да не се отрази на традиционните финансови пазари, тези събития доведоха до значителни разпродажби на криптоактиви.

Почти 40% от респондентите в проучването на БМР сигнализират, че централна банка или друга институция в тяхна юрисдикция наскоро е провела проучване за приложението на стейбълкойни и други криптоактиви сред потребители или бизнеси, става ясно от доклада.

„Ако се използват широко за плащания, криптоактивите – включително стейбълкойни – може да представляват заплаха за финансовата стабилност“, посочват още от БМР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Цифровото робство става все по-обхватно и трудно за избягване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още