IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бриткойнът може да замени личната карта при покупка на алкохол и цигари

АЦБ е наела платформа за дигитални плащания за разработването на функциите за лични данни и самоличност на дигиталната версия на британския паунд, наричана „бриткойн“

17:17 | 07.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дигиталната версия на британския паунд може да включва и начин за установяване на възрастта на притежателя, както и гражданството му. Това би могло да улесни покупката на алкохол и тютюневи изделия, както и парични преводи към държавната администрация, посочва Bloomberg.

Английската централна банка (АЦБ) е наела платформата за дигитални плащания Nuggets за разработването на функциите за лични данни и самоличност на дигиталната валута, наричана „бриткойн“.

Главният изпълнителен директор на Nuggets Аластър Джонсън посочва, че тяхната технология ще позволи удостоверяването на гражданството на даден човек, както и улесняването на покупка на продукти с възрастови ограничения като алкохол и цигари. Коментарите му са поглед към това как АЦБ смята да привлече потребители към проекта си за дигитални пари.

Според него технологията на Nuggets също така може да намали събирането и използването на данни от компаниите при покупка, както и да помогне за осъществяването на т. нар. микроплащания – когато потребителят иска да си плати за прочитане на една статия, например, а не за пълен абонамент.

АЦБ и британското финансово министерство в момента обмислят дали да продължат с изпълнението на проекта „бриткойн“, след като завършиха обществените консултации през юни. Властите смятат, че дигиталният паунд ще е нещо необходимо, но ще решат за евентуалното преминаване към изпълнение до две-три години. Най-рано евентуална дигитална валута на централната банка (CBDC) може да се появи през втората половина на това десетилетие.

Работата по дигиталната валута привлече критики, включително от бившия гуверньор Мервин Кинг, който я нарече „решение без проблем“. Въпреки това коментарите на Аластар Джонсън намекват за въвеждане на функции, които да направят дигиталната валута по-привлекателна.

„Може да докажете възрастта си, без да демонстрирате на колко години сте“, коментира той. „Има други неща, които можете да покажете – дали сте британски гражданин по паспорт и т.н.“, допълни още Джонсън.

Според някои експерти CBDC представляват риск за сигурността заради количеството данни, които събират при ежедневни трансакции.

Nuggets специализира в децентрализирани системи за идентификация, които дават на отделните потребители контрол върху начина, по който се използват данните им при всяка трансакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 9 месеца
Блумбърга пак бъгна! Жилцето, крилцето, малеле, пипалцето! Фасетни очета, един бюлюк крачета! Припев: Буболе-чъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Олеле, буболечка! Скакалец и молец, торен бръмбар - вдовец, паяци, папатаци, пеперуди, други буби, комари, акари, дървеници, гъгрици ах, буболечка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Също може да има срок на годност - ако не го изхарчиш за установен период, губиш го- Също може да не работи за купуване на алкохол или цигари - ако по някаква причина "Властите" решат, че не трябва да го правиш. Или за купуване на месо, или фойерверки, или кухненски нож. Например, в зависимост от "социалния кредит". Или ESG точките? Воже да присвоят "въглеродни кредити" на всеки, и да се смята по колко потребяваш на месец - и автоматично блокира възможност за пазаруване след надвишаване. И тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още