IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аргументът за дигитално евро е повече от убедителен

То би било допълнение към парите в брой, а не заместител

11:09 | 29.06.23 г. 23
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По време на пандемията от Covid се върнах в Брюксел от Ирландия само за да открия, че съм си забравил портфейла, пише за Financial Times Марийд Макгинес, еврокомисар за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари. След обичайната паника осъзнах, че няма да имам проблеми с купуването на хранителни стоки или извършването на други плащания. Нямах пари в брой и кредитни или дебитни карти, но имах цифровия портфейл на смартфона си, пише Макгинес.

Ежедневните финанси станаха цифрови само за няколко години. Това е постепенна, но дълбока еволюция, ускорена от пандемията. Забравили сте портфейла си? Използвайте вашия смартфон или смарт часовник. Разделяне на сметка с приятел? Сканирайте QR кода на неговия телефон, за да му върнете парите. Онлайн пазаруване? Изберете от безброй различни опции за плащане.

Но макар че извършваме плащания с нашите дигитални портфейли, това, което все още нямаме, е цифрова форма на пари. Това означава нещо, което може да се използва точно като кеша днес: законно платежно средство, което може да се приема навсякъде и което може да се обменя едно към едно с физическите пари в брой.

Има различни форми на крипто: децентрализирани криптовалути, като биткойн, или така наречените стейбълкойни, като тетер, със стойност, обикновено обвързана с щатския долар. Но изминалата година ясно показа, че криптото е волатилно и, за разлика от еврото в брой или цифровото евро, не е подкрепено от централна банка.

Централните банки по света, включително ЕЦБ, която проучва възможността за цифрово евро, обмислят емитирането на свои собствени цифрови валути. Те си задават въпроси от вида как да ги накарат да работят, за какво могат да се използват, как да защитят поверителността на хората и как да гарантират, че паричната политика и финансовата стабилност ще бъдат запазени.

Наред с това Европейската комисия наскоро взе две ключови решения. Първо, предложение относно статута на законното платежно средство на кеша. Защитаваме парите в брой като приет начин на плащане. Но също така искаме да предложим на хората допълнителен избор. Второ, затова ще предложим закон, който да позволи на ЕЦБ да емитира цифрово евро, ако реши, че това би било полезно и работещо. Цифровото евро би било допълнение към кеша, а не заместител.

Подобно на физическото евро, дигиталното ще може да се използва навсякъде в еврозоната. Той ще има подобна функция на кеша - предоставяйки достъп до надеждна и лесно достъпна форма на плащане, но цифрова. Така че, първо, то ще гарантира, че еврото ще продължи да играе ключова роля в живота ни.

Второ, цифровото евро може да подпомогне финансовото приобщаване. Хората без банкови сметки или други уязвими групи разчитат в голяма степен на кеша, което може да ги изложи на риск, тъй като той се използва все по-малко. Цифровото евро ще даде на всеки дигитална опция за плащане – и дори може да се използва без банкова сметка.

Трето, цифровата единна валута може да подкрепи иновациите. Настоящите платежни системи в Европа са национални или международни - ние нямаме истински европейски опции и сме прекалено зависими от компании като Visa, Mastercard или PayPal.

Наличието на нов начин за плащане в цялата еврозона определено би помогнало на потребителите. Но също така ще помогне на европейските доставчици на финансови услуги, като им позволи да разширят платежните решения в рамките на единния пазар. И тъй като съществуващите опции за плащане ще продължат да бъдат налични, това няма да промени ролята на търговските банки.

Признавам, пише Макгинес, че някои имат опасения относно дигиталните валути на централните банки (CBDC), особено относно поверителността. Но цифровото евро не е проект тип Big Brother. Защитата на данните ще бъде вградена в цифровото евро. Когато плащате, ще предоставяте същата информация на вашата банка, както когато използвате вашата карта. Ако го използвате офлайн, например за плащания от човек към човек, няма да дадете повече информация, отколкото когато теглите пари от банкомат.

Разбира се, много въпроси около евентуалното цифрово евро все още предстои да бъдат разрешени. Следващият етап от законотворческия процес ще включва изменения от Европейския парламент и страните членки на ЕС. Надявам се, че те ще задават повече въпроси и ще се ангажират с гражданите, за да отговорят на техните потенциални опасения, пише Макгинес.

Но, фундаментално, трябва да сме подготвени да действаме, за да запазим достъпа до публични пари в цифровия свят. Ако не бяхме направили това предложение, тогава можеше да се окаже, че липсваме.

Действията сега може да помогнат за модернизирането на плащанията, като същевременно се защитава поверителността на потребителите и се позволява на тези, които желаят, да продължат да използват пари в брой. Ако други части на света въведат свои собствени цифрови валути, както мнозина вероятно ще направят, трябва да запазим значението на еврото на международно ниво. И по този начин можем да помогнем за запазването на стабилността на монетарната и финансовата система за бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
До: andy: всяко плащене през банка се записва. Всяко над 30К се докладва на службите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
До: dobaЕ, но транзакциите не стават в реално време и не могат да те следят и контролират. Вероятно има и други разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Е то сега не е ли дигитално(сиреч цифрово, набутано по сървъри и т.н.) еврото?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
До: andyКакто и във войната в Украйна, на никого не му пука за жертвите! Просто се инвестират пари и се очаква печалба. Тъжно е, но е така. Западния капитал губи позииции и е тръгнал на война с източния. В момента в Европа, а скоро може би и в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Кое е по-малкото зло Китайско-Руският комунизъм или Евро-Американкият faшизъм?! Аз не виждам особена разлика. Всъщност борбата е в средите едрия капитал. Кой клан ще надделее, западния или източния. Нас никой не ни брои. Просто сме винтчета и колелца в машината им. Колкото по-стегнати сме, толкова по-добре ще работи тя в полза на собственика си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Определено цифровото евро е ЦИФРОВО РОБСТВО! И определено е полезно за диктаторските правителства и организации, като ЕС например. Вече показаха как работи контрола в случая с Гърция. На път е това да се разпростре върху всеки от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
Абе прочетох пасквилчето, не виждам нито един аргумент за цифровото евро? Някакви "аргументи" ама сте забравили да напишете аргументацията? Предоставя услуги, които съществуват, и решава проблеми, които не същесвуват? Айде първо да си изясним значението на думата "убедително" и после да го надскочим чак. Или може би това значи заглавието, че е повече от убедително, тоест измислено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
"цифровата единна валута може да подкрепи иновациите." - но сте пропуснали да напишете КАК, С КАКВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
"цифровото евро може да подпомогне финансовото приобщаване. Хората без банкови сметки или други уязвими групи разчитат в голяма степен на кеша, което може да ги изложи на риск, тъй като той се използва все по-малко" ТОЕСТ ЦИФРОВОТО ЕВРО "РЕШАВА" ПРОБЛЕМ, КОЙТО СЪЗДАВА?? НЕЙКОВ СЕРИОЗНО ТИ У РЕД ЛИ СИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
Какво могат "дигиталните" пари - колко време "важат" - тоест да си принуден да ги харчиш. Къде важат - може да си ограничен за разстояние от дома ти, примерно. За какво ги харчиш - например, колко яйца си купил тоя месец? Свършиха ти въглеродните кредити! ...А можеш ли въобще да ги харчиш? Понеже може да се присвои всеки критерии като основание за възбрана. Ходил си на протест? Написал си нещо срещу ЛЪГЪБЪТЪФЪКЪЙ? Не си се "ваксинирал" срещу поредната измислена болест? тръц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още