IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК придвижва напред плановете си за дигиталното евро

Комисията представи предложението си за създаване на рамка за цифровата валута

19:03 | 28.06.23 г. 5
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия представи в сряда предложението си за създаване на рамка за нова цифрова форма на еврото, съобщава ЕК в прессъобщение.

Новата правна рамка за цифровото евро ще включва дигитален вариант на валутата, но няма да замени традиционните банкноти и монети. То ще бъде само допълнение към класическия вариант на еврото и ще позволява на потребителите и предприятията да плащат дигитално.

„Като допълнение към парите в брой, несъмнено цифровото евро ще донесе много предимства на гражданите и бизнесите в ЕС“ заявява европейският комисар по финансовите услуги Майред Макгинес в изявление, цитирано от Bloomberg. „Сигурна съм обаче, че те трябва да му се доверят“, коментира тя.

Плановете на Европейската централна банка са цифровото евро да работи чрез цифров портфейл и да е достъпно навсякъде в еврозоната. Достъпът до мрежа няма да е проблем за цифровото евро, тъй като плащанията ще могат да се извършват както онлайн, така и офлайн.

Офлайн плащанията ще предлагат сходно ниво на защита на личните данни, както и кешовите, става ясно от предложенията.

Също така е заложено и лесното откриване на сметки в пощенски служби или други обществени структури.

По-голямата част от търговците ще трябва да приемат цифровото евро като начин за разплащане наравно с традиционните такива. За малките търговци изборът е по-свободен, тъй като създаването на нова инфраструктура за плащания с цифрово евро би им струвало скъпо.

Предложенията на комисията гарантират и запазването на достъпа до евробанкнотите и евромонетите като „законно платежно средство“ в еврозоната, за да се запази ролята на парите в брой, да се гарантира, че те са широко приети като платежно средство и остават лесно достъпни за хората и предприятията в еврозоната.

С днешното предложение се определят правната рамка и основните елементи на цифровото евро, което, след като бъде прието от Европейския парламент и Съвета, ще даде възможност на Европейската централна банка в крайна сметка да въведе цифрово евро, което е широко използваемо и достъпно. ЕЦБ ще решава дали и кога да емитира цифровото евро. Този проект ще изисква значителна допълнителна техническа работа от страна на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: cyclop аз ще си го татуирам... това се случва веднъж на 100 години :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
До: khao пиша си го в дневника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 9 месеца
До: cyclop тууу, па един път да си прав :)) имаш плюс от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 9 месеца
1000% ИМА ДРУГИ ЦЕЛИ ! КОНЦЛАГЕР ЕЛЕКТРОНЕН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
То ще бъде само допълнение към класическия вариант на еврото и ще позволява на потребителите и предприятията да плащат дигитално. - тоест като банковата сметка? цифровото евро да работи чрез цифров портфейл и да е достъпно навсякъде в еврозоната - тоест като банкови карти? Също така е заложено и лесното откриване на сметки в пощенски служби или други обществени структури. - тоест както другите сметки? АБЕ ДА НЯМА ДРУГИ НЯКАКВИ ЦЕЛИ ТВА ДИГИТАЛНО ЕЙРО? Щото иначе нищо ново не предлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още