IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на руския Urals през 2015 г. падна до 51,23 долара за барел

Руският сорт петрол следва тенденцията на спад на световните пазари през миналата година

12:01 | 11.01.16 г. 7
Средната цена на руския Urals през 2015 г. падна до 51,23 долара за барел

Средната цена на руския сорт петрол - Urals, през 2015 година е намаляла до ниво от 51,23 долара за барел, съобщи руската информационна агенция ТАСС, цитирайки един от експертите в руското финансово министерство - Александър Сакович.

С 13,5% е намалението на цената на суровината само през декември, когато търговията се е извършвала при средно 36,42 долара за барел. През ноември цената на руския петрол е била 42,11 долара за барел, сочат още данните на Министерството на финансите.

През 2014 година средната цена на Urals-а достигна ниво от 97,60 долара за барел.

През миналата година цената на различните петролни сортове по света продължи да намалява, следвайки тенденцията от 2014 година. За европейския Brent понижението е в рамките на 35% до средна цена от 37,28 долара за барел, а за американския лек суров петрол - от 30% до цена от 37,04 долара за барел, изчисли The Wall Street Journal.

За втора поредна година и двата сорта завършват с по-ниска цена. А в първите дни на 2016 година сривът на петролните пазари продължава и европейският Brent се търгува под 33 долара за барел. 

Една от основните причини за това е пренасищането на пазарите със суровина. Анализатори, цитирани от WSJ, допълват, че производители като Саудитска Арабия ще продължават да държат високо нивото на добива в опит да изместят "шистовите" компании от пазара.

Първите официални данни вече потвърждават намаляването на производството на петрол в САЩ в първите десет месеца на 2015 година. Спадът обаче не е толкова голям, какъвто предвиждаха наблюдатели в началото на изминалата година. Все пак все още не е публикувана и официалната статистика за последните два месеца на 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Щот "мировая економика" цъфнала и вързала, нали? Направо буести! Хихихи... Тепърва тази година ще гледаме как точно и накъде тези цени на нефта ще дадат "тласък" на мироваята економика... щот доста минфини си връзват бюджетите с данъци върху потреблението на горива, а отделно, Европа вече неколко годин се бори като пр^асе с тиква с новата екстра в "най-голямата икономика" - дефлацийката, и все си е там - до под крушата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Мотовилка са сме 2016 батко по ваши пророкувания тука на тролейте тряяше да фалират ей са през 2016... Ше почакаме и тая година ако не фалират то до другата ше изчакаме ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Цитатът от Путин е от: 17 октября 2014. :) Дано в другите области се справя по добре от колкото в прогнозите за цената на нефта и световната икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Putin wants to ax dollar from Russian trade https://***.rt.com/business/319938-putin-dollar-oil-trade/ааа дам и тва може да се получи полека лека ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
What a strong US dollar means for the Russian economy - 5 Jan, 2016 13:33https://***.rt.com/business/327974-russia-budget-dollar-siluanov-sechin/De-Dollarization: Russia's Oil Benchmark Futures to Be Priced in Rubles ..... :))http://sputniknews.com/business/20160109/1032879749/dedollarization-russian-own-oil-benchmark-futures-priced-in-rubles.htmlеееми за съжаление няма да фалиргат защото са си вързали рубашката с бензинот той нек си пада, ше си купуват по-малко от вънка и без тва имат санкции и те така ..... :)) И бюджета им е в рубли тоже, именно поради манипулацията с петрола на Еврейския Стрийт .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Людени
преди 8 години
Да беше казал .... от коя дата е цитаТЪТ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Мировая экономика не выдержит цен на нефть в районе 80 долларов за баррель. Об этом, как передает РИА Новости, на пресс-конференции по итогам саммита АСЕМ в Милане заявил президент России Владимир Путин.Он уверен, что в скором времени цена на нефть выровняется, скорректируется, так как никто из участников рынка не заинтересован в падении цены ниже 80 долларов.Путин также напомнил, что российский бюджет сверстан из расчета 96 долларов за баррель.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още