IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делчев: Сивият сектор върху горивата в България е огромен

Бюджетът на страната страда от намалените приходи от ДДС, коментира директорът на Българската петролна и газова асоциация

10:27 | 12.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сивият сектор върху горивата в България е огромен. По изчисления на Българската петролна и газова асоциация държавният бюджет губи 700-800 млн. лв. годишно от укриването на акцизи и ДДС в горивата. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Той говори за състоянието на петролния пазар и перспективите пред него, като припомни, че от юни 2014 г. насам цената на петрола се срина със 70%.

По думите му 40% от шистовите фирми в щата Северна Дакота вече са фалирали, тъй като не могат да достигнат себестойността на производителите в ОПЕК.

За България ефектите от ниските цени са основно добри, тъй като позволяват да се генерира икономия, която може да бъде реинвестирана. Въпреки това бюджетът страда от намалените приходи от ДДС, каза още Делчев.

Припомняме, че преди два месеца в разговор с Investor.bg изпълнителният директор на организацията коментира, че годишно в страната от легалния бизнес се реализират 2 млн. тона течни горива - бензин и дизел (без горивата за специални нужди), а изчисленията на Министерството на финансите сочат, че делът на сивия сектор на пазара възлиза на 30%.

От всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лева от акцизи и данък добавена стойност (ДДС) и така в бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата от европейските фондове, които държавата получава, допълни още Делчев.

Днес петролът продължава да поевтинява, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове. Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още