IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще „сътрудничи” в добива на петрол, не е предлагала намаление

Ирак би приел решение на ОПЕК и страните извън организацията за ограничаване на добива, предаде саудитска телевизия

17:47 | 31.01.16 г.
Саудитска Арабия ще „сътрудничи” в добива на петрол, не е предлагала намаление

Саудитска Арабия иска да си сътрудничи с други производители на петрол с цел подкрепа на пазара, съобщи саудитската телевизия Al Arabiya в неделя, като се позова на анонимен източник от кралството.

Източникът е заявил също пред базирания в Дубай сателитен канал, че Саудитска Арабия не е източникът на предложение за намаляване на добива, за каквото съобщиха от Русия.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви в четвъртък, че Саудитска Арабия е предложила страните износителки на петрол да намалят производството си с до 5% всяка. Това би било първото глобално споразумение за ограничаване на свръхпредлагането и подкрепа на падащите цени от повече от десетилетие, предава CNBC.

Новак коментира пред репортери също, че има предложение за среща между членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните извън организацията, и че Русия е готова за тази среща.

Засега Саудитска Арабия удържа на натиска от други страни от ОПЕК да намали добива, като вместо това следва друга стратегия, позволявайки на цените на петрола да паднат до нива, които вероятно ще изхвърлят от пазара конкуренти като американските шистови компании.

Вероятността кралството в крайна сметка да отстъпи подкрепи цените на „черното злато” в петък. Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през март приключиха сесията на цена от 34,74 долара за барел, или повишение с 2,5%. На 20 януари цената падна до 27,10 долара за барел, което е най-ниското ниво от ноември 2003 г. Цената на американския лек суров петрол пък се повиши с 1,2% до 33,62 долара за барел.

По време на ранната търговия в неделя фондовият пазар в Саудитска Арабия записа силен ръст, воден от компаниите от петролния сектор.

Експертите обаче са скептично настроени към изказванията от Русия, като редица медии публикуваха материали, в които анонимни източници от Саудитска Арабия отхвърлят твърдението, че предложението за намаляване на добива с 5% идва от кралството.

В събота Arabiya съобщи, че Венецуела е предложила среща през февруари на износителите на петрол, на която да се обсъдят мерки в подкрепа на цените. Arabiya предаде също, че друга петролна страна – Ирак, би приела решение на ОПЕК и страните извън нея за ограничаване на добива.

„Ирак ще се съгласи и сътрудничи, ако производителите наистина искат да си сътрудничат за намаление”, заяви иракският министър на петрола Адел Абдул Махди пред репортери в Багдад, цитиран от Arabiya.

Междувременно Ройтерс съобщи, че висш служител от петролния сектор на Иран е казал пред новинарската агенция Shana, че страната планира да увеличи капацитета за добив на суров петрол с 160 хил. барела на ден, след като приключат два проекта за разширяване на петролни находища в края на февруари.

Вероятността Иран да започне да изнася петрол след отпадането на международните санкции срещу страната от дълго време тежи на цените на суровината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още