IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите продължават да залагат на среброто дори при отслабващ подем

Нетните дълги позиции на хедж фондовете се увеличават със 7% до близо 72 хил. фючърсни договори или сделки с опции през седмицата до 10 май

14:55 | 16.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хедж фондовете по света увеличават бичите си залози на среброто до рекордно високо ниво, дори и когато стабилният подем при благородния метал започва да отслабва, пише Bloomberg.

За четвърти път през последните пет седмици мениджърите на активи увеличават нетните си дълги позиции в сребро, преследвайки възвръщаемостта от първото тримесечие, която доведе до най-голямото тримесечно поскъпване при метала от 2012 г. насам.

Подемът показва знаци за забавяне, като фючърсите върху благородния метал отчитат две поредни седмици със спадове. От началото на май поевтиняването е близо 4 на сто.

Среброто изпревари златото в средата на април като най-добре представящ се благороден метал, след като редица данни показаха издръжливост в американската икономика и стабилизиране в Китай. Суровината навлече в бичи пазар няколко дни по-късно.

Оптимизмът за търсенето в индустрията обаче намаля оттогава, след като редица показатели този месец отчетоха по-слаби от очакваните резултати. 

„Мащабът на мечите настроения през последните четири месеца беше зашеметяващ“, казва Шри Каргуткар, портфолио мениджър в Sprott Asset Management.

Нетните дълги позиции на хедж фондовете се увеличават със 7% до 71 656 фючърсни договори или сделки с опции през седмицата, която приключи на 10 май, сочат данни на американската Комисия по търговия с фючърси върху суровини.

Миналата седмица фючърсите върху среброто се понижиха с 2,3% до 17,132 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. От началото на годината металът е поскъпнал с 24 на сто.

Среброто и други благородни метали извличат полза на натрупващите се спекулации, че рисковете пред глобалния растеж ще попречат на Федералния резерв на САЩ да следва плана си за затягане на паричната политика.

По-ниските лихви насърчават цената на среброто и златото, защото металите не носят доходност или дивиденти. Цената на среброто, което е и по-широко използвано в индустрията, беше стимулирана от докладите за подобрение в китайското и американското производство.

Нюйоркската компания за проучвания CPM Group прогнозира, че добивът на сребро от минната индустрия ще се понижи с 2,4% до 784,8 милиона тройунции през 2016 г. Това би бил първият спад от 2011 г. насам. Търсенето в индустрията, включително за бижута, електроника и соларни панели ще расте, а вторичното предлагане ще се понижи, смята CPM.

Bank of America Merrill Lynch повиши прогнозта си за цената на среброто с 8% до 16,47 долара за тройунция през 2016 г. В доклад от края на април инвестиционната банка посочва края на пренасищането и допълва, че фундаменталните условия сега са най-силните от години.

Заради данните от този месец, които сигнализират риск от забавяне в производствения сектор, някои инвеститори ревизират прогнозите си.

Standard Chartered отбелязва в своя доклад от 28 април, че подемът при среброто вероятно започва да затихва. Тогава среброто отчете най-голямото си месечно поскъпване от 2013 г. „Ръстът на цената през първите четири месеца на годината не е подкрепен от промяна във фундаменталните фактори“, смята банката. В отделен доклад от 9 май Standard Chartered посочва липсата на подкрепа от страна на индустриалното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
EquityPrivate
преди 7 години
Статията е преписана от вчерашната статия за среброто в Блумбърг.Не е правилно да се пише, че по статията била работили Х и У, а да се каже, че просто те са я превели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още