IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото прекъсна двуседмичната си печеливша серия

Сравнително скъпият долар натежа на цената на благородния метал

10:08 | 16.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши леко в петък, но ръстът беше ограничен, тъй като трейдърите ревизираха очакванията си за следващото повишение на лихвените проценти в САЩ. Това беше провокирано от по-добрите данни за продажбите на дребно в САЩ. Те отчетоха ръст от 1,3% през април, показа доклад на Министерството на търговията, което е най-големият скок от една година насам. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 0,8 на сто, отбелязва Investing.com.

В понеделник към 9:40 часа българско време златото поскъпва с 0,82% до 1 283,15 долара за тройунция.

Предварителните данни на Мичиганския университет показаха, че потребителското доверие през май се покачва до 11-месечен връх от 95,8 пункта, което беше далеч над прогнозите за 90 пункта. Повишението беше насърчено от растящите доходи, по-добрите възможности за заетост и ниската инфлация.

Данните подсказваха, че икономиката на САЩ си връща инерцията, след като ръстът на БВП беше почти стагнирал през първото тримесечие. Това от своя страна връща очакванията, че Фед ще последва плановете си за повишение на лихвените проценти преди края на тази година. 

Федералният резерв в Атланта повиши прогнозите си за икономическия ръст през четвъртото тримесечие от 2,2% до 2,8% на годишна база заради добрите данни за търговията на дребно.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест други валути, се повиши в петък до 94,84 пункта, което е най-рязкото повишение от 25 април. Измерителят изпрати седмицата на ниво от 94,60 пункта, или с 0,5% дневен ръст.

Фючърсите върху златото с доставка юни на платформата Comex в Ню Йорк се повишиха с 1,50 долара, или 0,12%, и финишираха на ниво от 1 272,70 долара за тройунция.

Въпреки скромното поскъпване в петък благородният метал поевтиня през седмицата с 21,30 долара, или 1,64%, и сложи край на двуседмичната печеливша серия под натиска на сравнително силния долар.

Поскъпналата валута обикновено натежава на цената на златото, тъй като прави суровините, деноминирани в долари, по-скъпи за притежателите на други валути.

От началото на годината цената на златото е с близо 19% нагоре заради индикациите, че Фед може да забави затягането на паричната политика. По-плавното повишение на лихвите се смята за по-малка заплаха за благородния метал, отколкото рязка серия от повишения.

Фючърсите върху среброто с доставка юли се повишиха с 2,9 цента, или 0,17%, в петък до 17,13 долара за тройунция. За седмицата среброто поевтиня с 32,8 цента, или 2,25%, което е второ поредно седмично понижение.

Също на платформата Comex медта с доставка юли поевтиня в петък с 0,5 цента, или 0,02%, и изпрати седмицата на ниво от 2,074 долара за паунд, след като се възстанови от спада до 2,059 долара – най-ниската стойност от 18 февруари.

За седмицата медта поевтиня със 7,2 цента, или 3,53% - второ поредно седмично понижение, провокирано от опасенията за китайската икономика. В петък бяха публикувани данни за индустриалното производство в поднебесната империя, което отчете 6-процентов ръст на годишна база през април - под очакванията за 6,5 на сто.

Китай е най-големият потребител на мед в света, като потребява 45% от метала в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още