IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаба динамика на петролния пазар в очакване на изявление от ОПЕК

Едва ли ще има голямо решение след разговорите на картела във Виена, смятат анализатори

10:39 | 02.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува в тесни граници и без особена динамика в четвъртък в очакване на резултати от срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,86% до 49,43 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,15% до 50,29 долара за барел към 10:30 часа българско време.

Има широк консенсус сред анализаторите, че едва ли ще има голямо решение след разговорите, преди всичко заради съперничеството между Саудитска Арабия и Иран. Въпреки това в сряда се появиха спекулации, че някои държави ще обсъждат ограничения в добива.

„Просто имайте предвид, че сценарият с големите очаквания и също толкова големите разочарования се разигра безброй пъти през последните 12 месеца и няма причина да очакваме резултатите тази вечер да бъдат по-различни“, казва Дейн Уилямс от Vantage FX. 

Срещата в Доха през април не произведе никакъв резултат, тъй като Иран отказва да ограничи добива, преди да се е върнал на нивата отпреди налагането на санкциите. Саудитска Арабия от своя страна не иска да замрази добива, ако Иран не направи същото.

Преди днешната среща анализаторите прогнозират, че реториката от страна на ключови държави има потенциала да раздвижи пазарите. Картелът по всяка вероятност няма да предприеме замразяване на добива в името на по-високи цени, тъй като изглежда, че пазарът започва да се балансира без намеса от страна на ОПЕК.

„От януари цените почти се удвоиха от 26 долара до близо 50 долара за барел, същевременно добивът в ОПЕК се е увеличил с около 100 хил. барела дневно въпреки сериозните смущения в Нигерия“, казват анализаторите в BMI Research.

В сряда Американският петролен институт съобщи, че резервите в САЩ са нараснали с 2,35 милиона барела през седмицата до 27 май. По-късно днес ще бъдат публикувани официалните данни на Администрацията за енергийна информация, а пазарите очакват спад от 2,7 милиона барела.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още