fallback

Morgan Stanley: Петролният срив не е приключил

Цените ще спаднат отново до диапазон от между 30 и 50 долара заради прекомерното свръхпредлагане, смята инвестиционната банка

12:35 | 15.06.16 г. 22
Автор - снимка
Редактор

Петролният срив приключи? Не бързайте толкова. Или поне това предупреждава банката Morgan Stanley, според която цените на суровия петрол може да тръгнат по низходяща спирала тази година, достигайки до 30 долара за барел, съобщава CNNMoney.

Това реално е обратно на интуицията предупреждение предвид повишаването на цените с почти 100% от средата на февруари насам. Morgan Stanley посочва обаче, че огромното рали се дължи до голяма степен на неочакваните прекъсвания на доставките в Нигерия, Канада и на други места, които няма да продължат завинаги.

„Свръхпредлагането вероятно ще се завърне, след като се решат проблемите, а цените ще спаднат отново до диапазон, диктуван от прекомерното предлагане, от между 30 и 50 долара“, казва Адам Лонгсън, ръководител на стратегията по енергийни суровини в Morgan Stanley, в доклад от тази седмица.

Коментарът на Morgan Stanley може да послужи като предупреждение за петролните бикове, които вярват, че епичното пренасищане е приключило завинаги, а пазарът най-накрая е напът да постигне дефицит. Новият енергиен министър на Саудитска Арабия наскоро заяви за CNNMoney, че петролът вероятно ще приключи годината на цена от около 60 долара за барел.

Причината за възстановяването на цените от срива им от 26 долара за барел отчасти се дължи на по-малкия обем добиван петрол. Дългоочакваният процес на „ребалансиране“ набира сила, воден от спадовете на добива от производителите извън ОПЕК. Към март САЩ са добивали около половин милиона барела петрол по-малко спрямо миналата година, макар че американското производство като цяло е станало доста по-устойчиво от очакваното.

Намаляването идва обаче в момент, в който има нова вълна от прекъсвания на доставките – горските пожари в Канада и саботажа върху петролните съоръжения в Нигерия, засилвайки спада на доставките. В Нигерия производството през май се е понижило с почти 1 млн. барела на ден до най-бавния темп от края на 80-те години.

Тези краткосрочни прекъсвания не са преминали все още, поради което Morgan Stanley всъщност повиши краткосрочната си прогноза за цената на петрола до 45-65 долара за барел. Горната граница на този диапазон е с 30% по-висока от сегашните нива от 49 долара за барел.

Според Morgan Stanley има три причини, поради които възстановяването може да приключи скоро.

Първата е, че прекъсванията в доставките ще отминат. Канада „вероятно ще се възстанови“ от прекъсванията заради горските пожари до средата на юли. А спирането на дейността по добив в Северно море и Бразилия заради поддръжка на съоръженията също ще приключи скоро.

Лонгсън твърди, че дори само завръщането на Канада ще бъде „достатъчно, за да доведе пазара отново да свръхзасищане“, дори ако проблемите в Нигерия продължат. При най-лошия сценарий за петролните бикове Либия може отново да рестартира добива си, спрян заради гражданската война там.

Втората причина е, че резервите продължават да бъдат предизвикателство. Много по-малко се говори за преливащи цистерни тези дни, но ситуацията не е и много оптимистична. Резервите „остават високи“, като нивата на суров петрол в ОПЕК са с 83 млн. барела над тези от 2015 г., пише Morgan Stanley.

Третата причина е, че в сметката не се включват американските фракинг компании. Вече има признаци, че по-високите цени може би насърчават затруднените американски производители да се завърнат към сондираните, но незавършени кладенци. Освен това броят на кладенците в САЩ или остава без промяна, или се вдига през последните три седмици.

Разбира се, това няма да се окаже първото лъжовно рали на петрола. Morgan Stanley отбелязва, че има „множество сходства“ с фалшивото петролно рали от 2015 г. и посочва, че историята показва как след силни възстановявания по средата на цикъла идват още силни спадове.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
fallback